Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
21. září 2023 14:52
Čas čtení 1:47

Průzkum: Dluhy má skoro polovina Čechů a Češek, pětina lidí má zkušenosti s exekucí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Ačkoli má v současné době takřka polovina Čechů a Češek (46 %) půjčku, v eurounijním srovnání zaujímá Česko mírou své zadluženosti 10. nejnižší pozici.

Nejčastějšími půjčkami jsou hypotéky a spotřebitelské úvěry. Tři čtvrtiny dlužníků (75 procent) uvedly, že jim půjčka pomohla splnit přání či zlepšit kvalitu života. Naopak problém se splácením měla v posledním roce čtyři procenta dlužníků, třetina z nich pak řešila situaci novou půjčkou. Vyplynulo to z průzkumu Indexu prosperity a finančního zdraví Čechů, který společně realizují Česká spořitelna, datový portál Evropa v datech a Sociologický ústav AV ČR.

Na co si Češi a Češky nejčastěji půjčují?

Ve většině případů se jedná o hypotéku, kterou má 40 procent dlužníků, a spotřebitelský úvěr (36 procent dlužníků). Téměř čtvrtina dlužníků pak má tři a více dluhů, přičemž z celkového počtu půjček tvoří 64 procent bankovní a 36 procent nebankovní půjčky.

Ve srovnání s členskými státy Evropské unie (EU) si nicméně Češi a Češky půjčují spíše méně. „Z dat Eurostatu vyplývá, že celkový dluh domácností v roce 2021 představoval 34 procent HDP (hrubého domácího produktu, pozn. red.), přičemž průměr EU dosahoval 58 procent. To nás řadí na 10. nejnižší pozici v eurounijním srovnání. Vyšší zadlužení se pak týká především západní Evropy, zatímco ve střední a východní Evropě se pohybuje na nižších hodnotách,“ uvedl Milan Mařík, analytik Evropy v datech.

„Účel vypůjčení peněz se u Čechů liší podle typu úvěru. Z dat vyplývá, že spotřebitelské úvěry lidé využívají nejčastěji na pořízení auta (31 procent) a pořizování či rekonstrukci bydlení (28 procent). Naopak nebankovní půjčky si Češi berou, aby získali peníze na nečekané výdaje (30 procent), ke stejnému účelu si i půjčují od příbuzných (26 procent),“ doplnila Monika Hrubá, která má na starost strategii finančního zdraví v České spořitelně.

18. září 2023 6:00 Čas čtení 10:06 Je to generační trauma a my říkáme dost, zní od mladých a na smrt unavených lékařů a lékařek Je to generační trauma a my říkáme dost, zní od mladých a na smrt unavených lékařů a lékařek

Češi a Češky si nejčastěji půjčují od příbuzných. V případě finanční potřeby by tuto variantu zvažovala celá polovina dotázaných. Hypotéku by pak zvolilo 42 procent respondentů a respondentek. Méně vstřícný postoj mají lidé k nebankovním půjčkám, které vylučuje 89 procent z nich.

S exekucí má zkušenost pětina populace

Problém se splácením dluhů zaznamenala v posledním roce čtyři procenta Čechů a Češek. S exekucemi má ale zkušenost mnohem více lidí, v rámci domácnosti jde o pětinu populace. U lidí, kteří mají půjčky, se jedná dokonce o podíl 26 procent.

Podle odborné veřejnosti za takto vysokým podílem lidí stojí zejména legislativa, která byla v Česku dříve problematická. „Jednalo se především o prakticky nulovou regulaci nebankovních poskytovatelů půjček, existenci rozhodčích doložek, vysoké advokátní odměny u bagatelních dluhů a velmi nepřehledný systém exekučního vymáhání. Toto období vygenerovalo na 900 tisíc lidí a rodin v exekucích,“ sdělil zakladatel Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl.

18. září 2023 15:30 Čas čtení 3:07 Na pražské zdravotní škole se učí, že „homosexualita je porucha“. Studentstvo se ohradilo, ale marně Na pražské zdravotní škole se učí, že „homosexualita je porucha“. Studentstvo se ohradilo, ale marně

Ačkoli se v současné době situace zlepšila i díky změnám regulací půjček a odstranění rozhodčích doložek, počet lidí v exekucích na přepočet celkového počtu obyvatel je ale podle Hábla stále neúnosný. Aktuálně jich je 660 tisíc.

Domů
Sdílet
Diskuse