Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
12. října 2023 15:01
Čas čtení 1:22

Stát jim na kolej přispívá pět set korun měsíčně. Podpora je nedostatečná, zní od studentstva

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Stát jim na kolej přispívá pět set korun měsíčně. Podpora je nedostatečná, zní od studentstva
Zdroj: Univerzita Karlova/volně k užití

Cena za ubytování na kolejích každým rokem stoupá, zatímco státní příspěvek, který studující na ubytování dostávají, se nezměnil už deset let. Mladí lidé, kteří studují vysokou školu jinde, než je jejich bydliště, od státu dostanou asi 540 korun měsíčně.

O ubytování na kolejích je v Česku tradičně zájem, letos byl dokonce vyšší než v minulém roce a univerzity hlásí plno. Na mnohé ze studentů a studentek tak nezbyde místo a oni musí hledat ubytování v nájemních bytech. Ty ale bývají podstatně dražší. 

10. října 2023 12:36 Čas čtení 1:48 Nově tři přihlášky a konec s odvoláním. V přijímačkách na střední školy budou další změny Nově tři přihlášky a konec s odvoláním. V přijímačkách na střední školy budou další změny

Koleje na rozdíl od nájmů na začátku letošního školního roku ve většině měst nezdražily, jejich cena se ale výrazně zvyšovala před rokem kvůli zdražení energií a inflaci v souvislosti s válkou na Ukrajině. 

Podpora státu je v ceně nájmu kapkou v moři

Některé vysoké školy studentům stipendia dotují nad rámec státní podpory. Ta vychází v průměru na 540 korun měsíčně během desetiměsíčního akademického roku. Každý tedy obdrží kolem pěti až šesti tisíc korun ročně. Přesná částka závisí na počtu žádostí na dané univerzitě, která dostává peníze z rozpočtu ministerstva školství. Toto ubytovací stipendium tedy studujícím často nezaplatí ani jeden celý nájem ročně. 

peníze, peněženka
Zdroj: Freepik/volně k použití


Od mladých lidí, kteří by se měli zaměřit zejména na studium, zní k výši ubytovacího stipendia kritika. „Popravdě bych to stipendiem ani nenazývala. Třikrát ročně mi přijde na účet něco přes 2000. Samozřejmě mě vždycky potěší, když peníze dorazí, ale výrazně mi s nájmem nepomůžou. S ostatními říkáme, že je to tak na lítačku,“ řekla studentka Lucie Seznam Zprávám. Roční kupón na pražskou MHD vyjde studenty na 1280 korun.

„Pro mediky je někdy velmi těžké při studiu pracovat. Spolužačka musela být často na brigádě, aby studentský život utáhla. Nakonec ze školy odešla úplně,“ popisuje zase student Adam Dvořák ze 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy serveru ČT24.

„Ta podpora ze strany státu je něco jako kapka v moři,“ dodává student Jan Smeták z Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni.

Nájmy se zvyšují, podpora ne

Podpora, kterou ministerstvo vysokým školám poskytuje na ubytovací stipendia, se zvyšovala naposledy před deseti lety. Za tu dobu ale cena kolejí výrazně vzrostla. Například na Vysoké škole chemicko-technologické se kolejné od roku 2013 zvýšilo o 43 procent.

10. října 2023 9:28 Čas čtení 1:17 Téměř polovina českých deváťáků má deprese, výsledky unikátní studie jsou alarmující Téměř polovina českých deváťáků má deprese, výsledky unikátní studie jsou alarmující

Ministerstvo školství do budoucna plánuje navyšovat hlavně sociální stipendia, která pobírají ti nejpotřebnější. Okruh studentů a studentek, kteří by na ně měli mít nárok, by se měl rozšířit.

Domů
Sdílet
Diskuse