Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
10. října 2023 12:36
Čas čtení 1:48

Nově tři přihlášky a konec s odvoláním. V přijímačkách na střední školy budou další změny

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nově tři přihlášky a konec s odvoláním. V přijímačkách na střední školy budou další změny
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Přijímací zkoušky na střední školy čekají od příštího roku velké změny. Nově se žáci budou moct hlásit na tři školy místo dvou, přihlášky budou podávat elektronicky a skončit by mělo nekonečné čekání na odvolání.

Změny přichází v reakci na chaotické přijímací zkoušky, které si žáci hlásící se na střední školy a jejich rodiče prožili v letošním roce. Bylo to způsobeno jednak větším množstvím uchazečů než v předchozích letech, jednak kolapsem systému ohlašování výsledků a přihlašování se papírovou formou. 

10. října 2023 9:28 Čas čtení 1:17 Téměř polovina českých deváťáků má deprese, výsledky unikátní studie jsou alarmující Téměř polovina českých deváťáků má deprese, výsledky unikátní studie jsou alarmující

Aby se tento scénář již neopakoval, představilo ministerstvo školství (MŠMT) novelu školského zákona. A vypadá to, že bude schválen už v prvním čtení a začne platit od zimy nebo jara příštího roku. Týkat se tedy bude letošních deváťáků.

Tři přihlášky a školy podle priority

Nejrazantnější změnou je možnost podání tří přihlášek (nebo až pěti v případě, že se žák hlásí na obory s talentovou zkouškou) místo dvou, jak tomu bylo doposud. Uchazeči navíc budou nově označovat v přihláškách školy podle priority. Po vyhodnocení výsledků přijímaček je pak systém automaticky přihlásí na tu školu, na kterou se dostali a kterou označili jako svou nevyšší prioritu. „Odpadne tak celý proces zápisových lístků, hned na startu se bude vědět, kam byl kdo přijat,“ vysvětlil Deníku vrchní ředitel sekce vzdělávání a mládeže na ministerstvu školství Jan Mareš. Označení prioritních škol bude závazné, jakmile tedy budeš přijat na první školu, na druhou ani na třetí nastoupit nemůžeš. 

10. října 2023 7:07 Čas čtení 1:23 Do Prahy míří konference inovací pro studentstvo. Takto se můžeš se svou třídou zdarma zúčastnit Do Prahy míří konference inovací pro studentstvo. Takto se můžeš se svou třídou zdarma zúčastnit

Počet pokusů na složení jednotné zkoušky, kterou definuje stát, zůstane zachován. „Pro všechny uchazeče zůstane, že mají dva pokusy o složení,“ potvrdil ministr školství Mikuláš Bek.

Zrušit by se měl také zastaralý systém zápisových lístků a nekonečné odvolávání. Právě kvůli tomu trvalo v loňském školním roce tak dlouho, než se žáci a žákyně definitivně dozvěděli, která škola je přijala. Nově tedy nepůjde podat odvolání kvůli tomu, že adept*ka skončil*a těsně pod čarou. Možné to bude pouze v případě, že došlo k nějakému skutečnému pochybení nebo nejasnosti během přijímacího řízení. Například pokud škola udělá chybu při sčítání bodů za jednotlivé části přijímaček.

Všechno elektronicky

Všechny novinky budou moct být zavedeny díky digitalizaci systému, kterou chystá státní organizace Cermat. Přihlášky se tak budou podávat elektronicky. To by ale mohlo dopadnout na rodiny, které nemají přístup k internetu, proto ještě zůstane možnost papírového podání. Pro tyto uchazečky a uchazeče ale budou platit stejná pravidla, také si budou muset vybrat pořadí svých tří škol a nebude možné ho zpětně měnit.


Ze školského zákona nově také zmizí závazný termín přijímacích zkoušek. V současném zákoně je doba přesně stanovena – u škol s maturitou se jedná o rozmezí 12. až 28. dubna, u ostatních pak platí termín od 22. do 30. dubna.


„Průběh přijímacího řízení je plánován v obdobném termínu jako doposud, pouze termín pro podávání přihlášek se předsouvá na 20. únor a díky tomu se může prodloužit období pro konání školních přijímacích zkoušek tak, aby je školy zvládly při zvýšení počtu přihlášek zrealizovat a zároveň se termíny uchazečům vzájemně nekryly,“ popisuje mluvčí MŠMT Tereza Fojtová.

Domů
Sdílet
Diskuse