Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
1. listopadu 2023 v 11:56
Čas čtení 0:43

V Česku se množí falešné zprávy od přepravců zásilek. Policie sepsala pět znaků, jak je poznat

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku se množí falešné zprávy od přepravců zásilek. Policie sepsala pět znaků, jak je poznat
Zdroj: Unsplash/Yura Fresh

V posledních měsících v Česku narůstá počet případů podvodů prostřednictvím sociálních sítí. S blížícím se vánočním obdobím se více objevují také falešné SMS týkající se doručení balíčků. Policisté uvedli pět znaků, jak takový podvod poznat.

Týdeník Policie popsal příběh ženy ze Zlínska, které během jednoho dopoledne přišly hned dvě SMS zprávy, jejichž autoři se vydávali za Českou poštu. Ve zprávách stálo, že adresátce nemůže být doručen balíček kvůli chybějícím údajům.

4. října 2023 v 16:21 Čas čtení 0:38 Podvodníci nabízejí roční jízdenku Českých drah za 47 korun. Buďte opatrní, vyzývá společnost Podvodníci nabízejí roční jízdenku Českých drah za 47 korun. Buďte opatrní, vyzývá společnost

Poškozená žena však naneštěstí v tu chvíli balíček skutečně očekávala. Rozklikla tedy odkaz vedoucí na falešné stránky České pošty, kde vyplnila „chybějící“ údaje. Podvodníkům tak poskytla mimo jiné údaje ke své platební kartě.

Očekávaného balíčku se následující den nedočkala. Namísto toho ji však čekalo nepříjemné překvapení, když zjistila, že jí z bankovního účtu kdosi odčerpal více než 37 tisíc korun.

Policie radí, jak o peníze nepřijít

Tento případ však není jediný. Policisté proto zveřejnili pět tipů, pomocí kterých lze podvodné zprávy poznat.

18. října 2023 v 16:22 Čas čtení 1:28 Falešná Scarlett Johansson okradla muže z Prahy o tisíce dolarů. Slibovala mu, že na šmelině vydělá Falešná Scarlett Johansson okradla muže z Prahy o tisíce dolarů. Slibovala mu, že na šmelině vydělá

1. Základním varovným signálem je, že žádný balíček nečekáte.
2. Pokud ano, zkontrolujte adresu odesilatele zprávy. Podvodné zprávy přichází z nesmyslných a neznámých adres.
3. Dalším varovným příznakem je text této zprávy, často v ní bývají překlepy nebo chyby.
4. Nakonec zkontrolujte odkaz, přes který máte pokračovat na údajné stránky České pošty. Ta používá domény: ceskaposta.cz nebo cpost.cz.
5. Pokud si nebudete jistí, jednoduše si zaslanou informaci ověřte právě u dopravce.

25. října 2023 v 9:23 Čas čtení 0:15 Hrůzný nález v Plzni. Z kanálu trčely nohy patřící mrtvole Hrůzný nález v Plzni. Z kanálu trčely nohy patřící mrtvole
Domů
Sdílet
Diskuse