Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
18. října 2023 16:22
Čas čtení 1:28

Falešná Scarlett Johansson okradla muže z Prahy o tisíce dolarů. Slibovala mu, že na šmelině vydělá

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Muže z Prahy prostřednictvím WhatsAppu kontaktovala žena, která se představila jako americká herečka Scarlett Johansson. Nabídla mu ke koupi své fanouškovské karty s tím, že bude díky obchodu vydělávat tisíce dolarů měsíčně. Uvěřil jí.

Devětačtyřicetiletý muž poslal na účet podvodnice částku 2,5 tisíce dolarů (58,5 tisíce korun). Na svém účtě však zřejmě neměl dostatek peněz, a tak si musel půjčit. S domnělou herečkou následně dále komunikoval a po nějaké době mu slíbená karta skutečně přišla. Spolu s ní také kreditní karta jedné nejmenované banky. O případu informovala Policie ČR.

Ještě větší překvapení muž zažil poté, co zjistil, že na kreditce je necelých pět milionů dolarů (117 milionů korun). Z této částky se opakovaně pokusil převést 20 tisíc dolarů (asi 468 tisíc korun) na svůj účet. Peníze mu však nedorazily a s kartou nebylo možné ani zaplatit v obchodě. 

18. října 2023 12:24 Čas čtení 0:27 El Niño nabírá na síle a již tuto zimu by mohl mít vážný dopad na Evropu. Odklon od normálních teplot bude citelný El Niño nabírá na síle a již tuto zimu by mohl mít vážný dopad na Evropu. Odklon od normálních teplot bude citelný

Tím však příběh nekončí. Nejmenovaná banka kartu následně zablokovala a muž byl přinucen poslat pět tisíc dolarů (117 tisíc korun) právnímu zástupci herečky, aby mu byl účet odblokován. I přesto, že se tak nestalo, posílal poškozený peníze do neznáma i nadále. Podle svých slov takto utratil asi 150 tisíc dolarů (3,5 milionu korun).

Výlet do New Yorku se nekonal

Komunikace muže s domnělou Scarlett Johansson probíhala až do srpna letošního roku. Muž se s údajnou herečkou domluvil, že za ní přiletí do New Yorku. Poté, co si koupil letenky, mu bylo ale sděleno, že nikam létat nemá, protože si to hereččin právní zástupce nepřeje. Důvěřivý muž tak přišel o dalších více než deset tisíc korun.

18. října 2023 13:17 Čas čtení 0:55 Rozvody v Česku čeká revoluce. Víme, jak chystaná změna ulehčí lidem život Rozvody v Česku čeká revoluce. Víme, jak chystaná změna ulehčí lidem život

Podvedený důvěřivec se však z této zkušenosti nepoučil a v průběhu září si v aplikaci Telegram všiml inzerátu nabízejícího výhodné krypto investování se ziskem necelého půl milionu korun. Inzerenta se rozhodl kontaktovat a ten ho požádal, aby mu prostřednictvím jiné aplikace poslal patnáct set korun. To poškozený udělal, inzerent mu následně ale oznámil, že pokud chce obdržet slíbené peníze, musí uhradit další poplatky.

Místo pohádkového zbohatnutí prázdná peněženka a dluhy

Poté, co muž přišel o všechny své peníze a zadlužil se, rozhodl se zkontaktovat svoji banku, jestli se náhodou nestal obětí podvodu. To mu pracovníci banky potvrdili. Na policii poškozený uvedl, že netušil, že by se v obou případech mohlo jednat o podvod. 

Falešné celebrity jako nový trend

Policie varuje, že podobné romantické podvody jsou novým trendem přicházejícím z ciziny. Pachatelé se při nich vydávají za celebrity a jejich manažery a snaží se tímto způsobem z lidí vylákat peníze. 

Domů
Sdílet
Diskuse