Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
5. listopadu 2023 13:00
Čas čtení 0:32

Pozor! Na český trh se dostal nebezpečný sýr, může způsobit krvavý průjem

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pozor! Na český trh se dostal nebezpečný sýr, může způsobit krvavý průjem
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Státní veterinární správa upozorňuje na francouzský sýr Morbier. Ve více než 100 kilogramech výrobku, který putoval do Česka, by mohly být obsaženy nebezpečné bakterie.

Nebezpečné kusy obsahují bakterie Escherichia coli produkující shigatoxin. Konzumace výrobku může vést k vodnatému nebo krvavému průjmu, případně k velmi závažnému, potenciálně život ohrožujícímu hemolyticko-uremickému syndromu. Ten může vést až k selhání ledvin. Pozření výrobku je nebezpečné hlavně pro děti, staré či nemocné lidi nebo těhotné ženy.

5. listopadu 2023 11:27 Čas čtení 1:05 Předpověď počasí: V Česku se ochladí a bude i sněžit. Podívej se, jaký týden nás čeká Předpověď počasí: V Česku se ochladí a bude i sněžit. Podívej se, jaký týden nás čeká
sýr
Zdroj: Státní veterinární správa

Výrobek se prodával zejména v menších prodejnách a v obchodním řetězci Kaufland. Většinu výrobků se podařilo z prodeje stáhnout, pár kusů se ale prodalo. Pokud tedy zjistíš, že je tvůj výrobek vadný, tak ho určitě nekonzumuj a uplať možnost vrácení na prodejně.

Jak poznáš, jestli je tvůj výrobek nebezpečný?

Nebezpečný výrobek poznáš podle informací na obalu:
Název: MORBIER MON
Výrobce: Fromagerie Monnin, ZUF La Vie d’Ornans, Chantrans, 25330, France
Šarže / datum minimální trvanlivosti: 15. 10.; 31. 10.; 7. 11.; 12. 11.; 13. 11.; 19. 11.; 29. 11.; 5. 12.; 26. 12.; 3. 1. 2024
Domů
Sdílet
Diskuse