Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
16. listopadu 2023 10:38
Čas čtení 0:55

Island se připravuje na velkou erupci, evakuoval město Grindavík

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Island se připravuje na velkou erupci, evakuoval město Grindavík
Zdroj: Wikimedia/Dr Peter James Chisholm

Již od konce října dochází na Islandu každodenně k menším otřesům, které v posledních dnech zesílily. V minulosti takové události vedly k vulkanické erupci.

Island zažívá již druhý týden smršť stovek otřesů denně. Ty mohou být varovným signálem velké vulkanické erupce. Poslední sopečnou činnost zažil Island v červenci letošního roku. Stejně jako v tomto případě výbuchu předcházely časté menší otřesy. Polovina jihozápadního města Grindavík je bez elektřiny. Jeho obyvatelstvo se muselo evakuovat.

Trhlina v délce 15 kilometrů

Ve městě žije zhruba tři a půl tisíce obyvatel. Někteří se po oficiálně povolených cestách mohli tento týden vrátit, pouze však pro cenné a potřebné věci. Podle úřadů i místních obyvatel situaci komplikují silnice poškozené nebo zničené seismickou činností. Do svých domovů se lidé natrvalo zatím nevrací.

Obyvatelka města Grindavík se mohla stejně jako mnozí další na chvíli vrátit pro cenné a nezbytné věci.
Obyvatelka města Grindavík se mohla stejně jako mnozí další na chvíli vrátit pro cenné a nezbytné věci. Zdroj: TASR/AP

„Všichni si umíme představit, že je velkým rozhodnutím nařídit lidem, aby v tak krátké době opustili své domovy. Všichni cítíme, jak těžce na nich leží nejistota. Snažíme se vytvořit prostor pro vyzvednutí nejnutnějších věcí, vždy ale s ohledem na bezpečnost lidí,“ řekla předsedkyně vlády Islandu Katrín Jakobsdóttir během proslovu v islandském parlamentu.

15. dubna 2022 14:30 Čas čtení 10:38 Těchto 10 věcí o Islandu (možná) nevíš. Nahé sprchování s místními, hotdog jako národní jídlo i doteky s čerstvou lávou Těchto 10 věcí o Islandu (možná) nevíš. Nahé sprchování s místními, hotdog jako národní jídlo i doteky s čerstvou lávou

Sociální sítě se plní příspěvky ukazujícími trhliny v zemi, ze kterých stoupá pára, na jiných jsou fotografie prasklin ve zdech. Podle informací agentury TASR se na místě otevřela asi 15 kilometrů dlouhá trhlina a kdekoli na ní může dojít k erupci.

Na Islandu se nachází 33 aktivních sopečných systémů, což je nejvíce v celé Evropě.

Domů
Sdílet
Diskuse