Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
10. listopadu 2023 10:19
Čas čtení 0:43

Island zasáhla série zemětřesení. Turisté a turistky nemohou navštívit oblíbenou atrakci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Island zasáhla série zemětřesení. Turisté a turistky nemohou navštívit oblíbenou atrakci
Zdroj: TASR/AP

Island zasáhla koncem října série více než 5500 malých zemětřesení. Země na týden uzavřela ikonickou turistickou atrakci.

Otřesy mohou předznamenávat velký sopečný výbuch. Ostrov leží mezi dvěma tektonickými deskami, které se od sebe vzdalují, v důsledku čehož se zde vyskytují častá zemětřesení a téměř každodenní otřesy.

„Tato zemětřesení jsou varovným signálem, součástí dlouhodobějšího příběhu, kdy víme, že vstupujeme do přípravné fáze k příští (vulkanické) erupci,“ sdělil agentuře Reuters vedoucí oddělení výzkumu IMO Matthew Roberts.

9. listopadu 2023 11:26 Čas čtení 1:07 Petr Fiala a jeho výprava do Německa jako terč vtipů. Koukni na ty nejlepší (Aktualizováno) Petr Fiala a jeho výprava do Německa jako terč vtipů. Koukni na ty nejlepší (Aktualizováno)

Poslední sopečnou činnost zažil Island v červenci letošního roku. Stejně jako v tomto případě výbuchu předcházely časté menší otřesy.

V důsledku seismické činnosti zavřel Island dočasně snad nejoblíbenější turistickou atrakci v zemi. Ikonické geotermální lázně Modrá laguna budou minimálně do 16. listopadu bez turistů.

„Po několika dnech seismické aktivity v této oblasti a noci se silnými zemětřeseními byly hlavními důvody našeho rozhodnutí vyrušování našich hostů a dlouhodobá zátěž našich zaměstnanců,“ sdělilo vedení Modré laguny.

Domů
Sdílet
Diskuse