Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
23. listopadu 2023 15:22
Čas čtení 1:18

Přišel ti tento e-mail? Pak jsi terčem podvodu, útočníci jsou mnohem důslednější. Radíme, jak jim nenaletět

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Přišel ti tento e-mail? Pak jsi terčem podvodu, útočníci jsou mnohem důslednější. Radíme, jak jim nenaletět
Zdroj: Refresher

Množství podvodných e-mailů před Vánoci opět roste. A jsou stále propracovanější.

Lidem chodí čím dál tím více nevyžádaných zpráv, jejichž cílem je vylákat ze svých obětí osobní údaje. Již se nejedná jen o nabídky výher či dárků jako v minulosti. Novým trendem je především zneužívání dopravních společností, které v mailech informují o údajně nevyzvednutých zásilkách či nezaplacených dobírkách.

Zlepšili se i po grafické stránce, e-maily již nejsou na první pohled nesmyslné a plné gramatických chyb. Podvodníci se naučili využívat oficiální loga a zprávy strukturují podle pravých mailů, které společnosti rozesílají.

Phishing je typ kybernetického útoku pomocí technik sociálního inženýrství, kdy se útočník snaží získat důvěrná data oběti nebo spustit na zařízení oběti škodlivý kód. Nejčastěji probíhá phishingový útok pomocí podvodného e-mailu s žádostí o informace k platební kartě nebo přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Výjimkou ale není ani v chatovacích aplikacích a na sociálních sítích.

Je tedy stále složitější falešná oznámení odhalit. Odborníci z firmy ESET na dvojklik.cz především radí zachovat chladnou hlavu. Všechny informace je potřeba si ověřovat a nenechat se vyprovokovat k rychlé reakci.

2. prosince 2023 15:30 Čas čtení 0:31 KVÍZ: Dokážeš rozeznat scam? Není to tak jednoduché, jak se může zdát KVÍZ: Dokážeš rozeznat scam? Není to tak jednoduché, jak se může zdát

Vhodné je ověřovat si i e-mailové adresy, ze kterých zpráva přijde, často jsou velmi podobné těm oficiálním, změněné může být například jen jedno písmeno. Dále je doporučené sledovat čas, kdy vám e-mail přišel. Většina firem dodržuje základní pracovní dobu a není obvyklé, aby své klienty informovaly v noci.

Příklady podvodných e-mailů.Příklady podvodných e-mailů.Příklad podvodného e-mailu.
Zobrazit galerii
(3)

K dispozici jsou také různé bezpečnostní systémy, které mohou schránky pomoci zabezpečit. Většina antivirových systémů již v základní verzi obsahuje funkce antispam či antiphishing. Google také nabízí možnost využití bezpečného prohlížení, které tě poté upozorní na malware, riziková rozšíření, phishingové útoky a potenciálně nebezpečné weby.

Nejzákladnějším pravidlem pro ochranu je však využívání zdravého rozumu. Pokud ti do e-mailu přijde nabídka, která zní až příliš dobře, pravděpodobně nebude pravdivá. To samé platí i v případě oznámení o nevyzvednuté zásilce, kterou sis neobjednal*a. 

Cílovou skupinou podvodníků jsou především starší lidé, kteří nejsou schopni dostatečně zdroje ověřovat, proto je vhodné se svými prarodiči a rodiči o těchto nástrahách mluvit, aby se dokázali podezřelým e-mailům sami bránit.

Domů
Sdílet
Diskuse