Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
28. listopadu 2023 15:34
Čas čtení 0:57

Apple začne podporovat nový typ textování. iMessage na Androidech skončila failem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Apple začne podporovat nový typ textování. iMessage na Androidech skončila failem
Zdroj: Tom's Guide/Unsplash/Minh Pham/volně k použití

Společnost Apple v průběhu příštího roku podpoří náhradu za SMS, stále však bude využívat svou iMessage. Tu se rozhodl začít využívat výrobce telefonů Nothing. Krok mu ale nevyšel.

Rich Communication Services neboli RCS je typ chatu, který zavedla společnost GSM Association. Funguje v rámci výchozí aplikace pro posílání zpráv, ale jen během připojení k internetu. Za odeslané zprávy však neúčtuje žádné poplatky. Založena je tedy na podobném principu jako iMessage, kterou využívá operační systém iOS.

27. listopadu 2023 12:05 Čas čtení 0:33 Apple chce bojovat se šmíráky. Jakou vlastnost budou mít nové telefony? Apple chce bojovat se šmíráky. Jakou vlastnost budou mít nové telefony?

RCS byl donedávna dostupný pouze pro telefony se systémem Android, společnost Apple však nedávno pro magazín Techradar uvedla, že během příštího roku podpoří využití RCS i na svých smartphonech. Ke změně názoru Apple nejspíš postrčila další možná hrozba evropské regulace. EU již firmu donutila přejít ve svých zařízeních na USB-C konektory a mohla by brzy vyžadovat i kompatibilitu napříč platformami v oblasti zpráv, kterou teď Apple zajistí.

Apple
Zdroj: Apple


iMessage však bude fungovat dále. Apple ji dokonce pořád doporučuje jako bezpečnější. Využívá totiž spolehlivější šifrování back-to-end, o kterém GSMA zatím jen uvažuje.

Naopak společnost Nothing, která vyrábí telefony se systémem Android, se zavedení nového typu posílání SMS moc nevyplatilo. V rámci svých smartphonů chtěla začít využívat právě službu iMessage. Porušila přitom však veškeré zásady bezpečnosti a po pěti dnech musela novou chatovací aplikaci stáhnout, informoval iDnes.

Anketa:
Používáš iMessage na zprávy?
Jo, je to nejlepší.
Ne, píšu klasické SMS.
Jo, je to nejlepší.
72 %
Ne, píšu klasické SMS.
28 %

Rozhodla se tedy využít řešení společnosti Sunbird, která nabízí zpřístupnění iMessage na jiných platformách. To ale už při přihlašování nepoužívalo zabezpečené HTTPS spojení, a tak mohl uživatelské jméno a heslo snadno zachytit útočník. Navzdory prohlášení o end-to-end šifrování byly nezašifrované zprávy uživatelů naprosto přístupné na veřejných serverech. Ačkoliv tedy byla chyba na straně společnosti Sunbird, ostudu si odnesl spíše výrobce Nothing.

Domů
Sdílet
Diskuse