Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
29. listopadu 2023 v 9:56
Čas čtení 1:04

Suchý zápal plic se z Číny rozšířil do Evropy. Jaké má příznaky a koho nejvíc ohrožuje?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Suchý zápal plic se z Číny rozšířil do Evropy. Jaké má příznaky a koho nejvíc ohrožuje?
Zdroj: TASR/AP

Čína se v posledních týdnech potýká se zvýšeným počtem případů plicních infekcí, které se vyskytují především u dětí ve věku do 15 let. Nárůst nemocných už hlásí i některé evropské státy.

Za vyšším počtem dětských hospitalizací stojí podle Světové zdravotnické organizace bakterie Mycoplasma pneumoniae, která způsobuje tzv. suchý zápal plic. Nejedná se tedy o žádný neznámý virus. Výskyt hlásí především Peking a severní provincie Lao-ning, informoval o tom web ČT24.

23. listopadu 2023 v 16:21 Čas čtení 0:36 V Číně vypukla další záhadná nemoc. Způsobuje infekci jen u dětí, WHO už chce vysvětlení V Číně vypukla další záhadná nemoc. Způsobuje infekci jen u dětí, WHO už chce vysvětlení

Kvůli epidemii začali obyvatelé a obyvatelky čínských měst opět ve větší míře nosit roušky. Onemocnění se šíří především v tamních školách a mezi mladými lidmi na pracovištích. Vlna nákaz by podle lékařů měla v příštích týdnech dosáhnout svého vrcholu. 

Nemoc se již objevila i v Evropě

S vyšším počtem pacientů se potýká i Jižní Korea, kde se počet případů za poslední měsíc více než zdvojnásobil. Více než 80 procent případů se týká lidí ve věku do pěti let. 

Nemoc už podle dostupných informací dorazila i do Evropy. V posledních dnech hlásí zvýšený výskyt nemoci Francie, kde počet případů vzrostl o 36 procent. V Nizozemsku onemocnělo minulý týden zápalem plic 80 ze 100 tisíc dětí ve věku od pěti do patnácti let, uvádí tamní server NU.nl. Země takový trend nezažila již desítky let.

Na „novou“ nemoc antibiotika nezabírají

Suchý zápal plic postihuje především malé děti. Mezi nejčastější příznaky patří podle ČT24 bolest v krku, únava či dlouhotrvající kašel, který může trvat i dlouhé týdny či měsíce. Při horším průběhu se muže nemoc vyvinout v zápal plic.

27. listopadu 2023 v 14:02 Čas čtení 1:26 Zombie jeleni zaplavují Ameriku, šíří se mezi nimi nebezpečná nemoc. Jsou v ohrožení i lidé? Zombie jeleni zaplavují Ameriku, šíří se mezi nimi nebezpečná nemoc. Jsou v ohrožení i lidé?

Nemoc vzbuzuje obavy především proto, že na ni zcela účinně nezabírají antibiotika, která bakterii neusmrcují, pouze zastavují její množení. Pro účinnost léčby je nutné antibiotika užívat po dobu alespoň deseti dní, záleží však na konkrétním druhu daného antibiotika. 

Domů
Sdílet
Diskuse