Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Aneta Gospičová
1. prosince 2023 v 9:19
Čas čtení 0:27

V oblíbené dovolenkové destinaci Čechů se šíří nebezpečná epidemie. Zemi nepomáhá ani vysoká proočkovanost

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Chorvatsko zaznamenalo od září až 700 případů černého kašle.

V Chorvatsku dochází k vysokému nárůstu případů černého kašle. V letošním roce úřady evidují více než 1100 nakažených osob, uvádí Yahoo News. Podle Státního zdravotního úřadu zaznamenali od září letošního roku přibližně 700 případů nákazy.

Většina případů byla zachycena v prázdninových destinacích Záhřeb a Split. Ohroženy jsou zejména děti do 14 let a starší lidé. Očkování proti černému kašli je v zemi povinné, ale došlo k jeho poklesu v souvislosti s hnutím odpůrců očkování. V loňském roce bylo očkováno 92 procent dětí. Přibližně 88 procent dostalo druhou dávku, ale v některých regionech bylo očkováno pouze 68 procent dětí.

„Černý kašel je vysoce nakažlivé epidemické onemocnění, které může být pro novorozence a kojence smrtelné,“ uvádí Státní zdravotní ústav.

kýchnutie nádcha choroba
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya
Domů
Sdílet
Diskuse