Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
26. ledna 2024 v 12:18
Čas čtení 1:20

Evropa čelí vysokému nárůstu spalniček. Jak nemoc poznáš a koho ohrožuje nejvíc?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Evropa čelí vysokému nárůstu spalniček. Jak nemoc poznáš a koho ohrožuje nejvíc?
Zdroj: Flickr/Dave Haygarth/volně k užití

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) došlo v loňském roce v Evropě k nárůstu případů spalniček o téměř 45 procent. Zdravotníci varují, že počet případů stále roste a je třeba přijmout opatření, která zabrání dalšímu šíření.

V roce 2023 se nakazilo přibližně 42 tisíc osob, zatímco v roce 2022 to bylo jen 941. Podle WHO je to důsledkem toho, že se proti nemoci během pandemie koronaviru očkovalo méně dětí. Na statistiky WHO upozornila stanice BBC.

12. ledna 2024 v 18:11 Čas čtení 0:57 Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet

Zdravotníci kontaktovali miliony rodičů a opatrovníků, aby své děti nechali naočkovat. Vakcína proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám se podává ve dvou dávkách, první ve věku kolem jednoho roku, druhá ve věku přibližně tří let a čtyř měsíců.

„Očkování je jediným způsobem, jak děti před touto potenciálně nebezpečnou nemocí ochránit,“ říká ředitel pro evropský region WHO Hans Kluge. Všechny země v evropském regionu jsou žádány, aby vedle očkování většího počtu lidí rychle odhalovaly ohniska spalniček a reagovaly na ně.

Nejvíce ohroženy jsou děti, které jsou příliš malé na to, aby dostaly první dávku vakcíny, těhotné ženy a osoby s oslabeným imunitním systémem. Během těhotenství mohou spalničky vést k porodu mrtvého dítěte, potratu a narození dítěte s nízkou porodní hmotností.

Konkrétní léčba neexistuje

Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění. Šíří se pomocí kapének, které se dostanou do vzduchu, když nakažená osoba kýchne nebo zakašle. Příznaky se obvykle objevují deset až 12 dní po nakažení. Mezi prvotní se řadí rýma, kašel a slabá horečka, později zarudnutí očí a větší citlivost na světlo, vysoké horečky nebo červená vyrážka na těle, která přetrvává až sedm dní, a malé bílé tečky na dásních a vnitřní straně tváří.

Neexistuje žádná konkrétní léčba, většina lidí se uzdraví pomocí podpůrné léčby, která může zahrnovat hydrataci a léky proti horečce.

25. ledna 2024 v 12:16 Čas čtení 0:21 Známá drogerie v Praze otevírá svoji nejmodernější prodejnu. Nabízí slevu 20 procent na celý nákup Známá drogerie v Praze otevírá svoji nejmodernější prodejnu. Nabízí slevu 20 procent na celý nákup

V rámci zabránění dalšímu šíření spalniček se zavádí různá karanténní opatření, jako je zamezení přístupu do školy nebo práce jak samotné nemocné osobě, tak i osobám, s nimiž přišla do blízkého kontaktu a u nichž není jisté, jestli byly proti spalničkám očkovány.

Domů
Sdílet
Diskuse