Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
1. února 2024 9:35
Čas čtení 1:28

Máš problém s alkoholem? Tenhle test ti řekne, jak na tom jsi

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Máš problém s alkoholem? Tenhle test ti řekne, jak na tom jsi
Zdroj: Pexels

Pití alkoholu ohrožuje fyzické i duševní zdraví a v Česku představuje ještě palčivější problém než ve většině států Evropské unie. Spotřeba alkoholu je tu dlouhodobě nadprůměrná. Měsíc nepít si můžeš vyzkoušet teď, začíná Suchej únor.

„Důležité je si přiznat, že není žádná zdravá dávka alkoholu,“ poznamenala Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono. Ročně v důsledků jeho škodlivého užívání umírá na světě 3,3 milionu lidí, v České republice je to 6,5 tisíce. Průměrný Čech vypije přes 11 litrů čistého alkoholu za rok a první sklenici ochutná už ve 12 letech.

31. ledna 2024 14:45 Čas čtení 0:42 Známá síť drogerií spouští službu Scan & Go. Zboží nebude třeba vůbec vyndávat na pás Známá síť drogerií spouští službu Scan & Go. Zboží nebude třeba vůbec vyndávat na pás

Máš problém s alkoholem?

Udělej si krátký test, který ti řekne, jak na tom jsi. Zodpověz si na následující otázky. S každou odpovědí „ano“ si přičti jeden bod.

1. Cítil*a jsi někdy potřebu své pití snížit?

2. Jsou lidé ve tvém okolí podráždění a kritizují tvé pití?

3. Měl*a jsi někdy kvůli pití špatné pocity nebo pocity viny?

4. Pil*a jsi někdy alkohol ihned po ránu, aby ses uklidnil*a nebo se zbavil*a kocoviny?

Pokud sis neodpověděl*a „ano“ ani jednou, tak podle testu problém s alkoholem nemáš. Jestli jsi napočítal*a jedno „ano“, tak spadáš do skupiny, která je v ohrožení. Pokud jsi skončil*a se skórem dva, tak už tu je podezření, že bys závislost na alkoholu mít mohl*a. Pokud jsi „ano“ řekl*a třikrát a více, tak je velmi pravděpodobné, že na alkoholu závislý*závislá jsi.

23. ledna 2024 7:30 Čas čtení 1:03 Předplatné O2 TV nebo online cvičení zdarma. Suchej únor spustil registraci a slibuje řadu benefitů Předplatné O2 TV nebo online cvičení zdarma. Suchej únor spustil registraci a slibuje řadu benefitů

Test je založený na dotazníku CAGE. Název dotazníku byl utvořen z počátečních písmen anglicky dotazovaných oblastí – 1. C (Cut): pocit potřeby omezit pití alkoholu, 2. A (Annoyed): podráždění okolí z pití alkoholu, 3. G (Guilt): pocit viny v souvislosti s pitím alkoholu, 4. E (Eye-opener): pití alkoholu po ránu za účelem uklidnění nebo zbavení kocoviny. V roce 1991 byla tato forma dotazníku Brownem a Roundsem rozšířena i na ostatní drogy pod názvem CAGE-AID.

Chtěl*a bys pití omezit?

V rámci kampaně Suchej únor si můžeš vyzkoušet, jaké to je pití omezit. Tenhle měsíc, ve kterém se vzdáš alkoholu, upozorňuje na velké množství negativních dopadů, jež s sebou jeho konzumace nese. Pití alkoholu vede třeba k onemocněním jater, trávicí soustavy, přímo souvisí se vznikem nejméně sedmi druhů rakovin nebo oslabuje imunitu. Krátkodobá abstinence, již měsíční kampaň přináší, sice všem rizikům nezabrání, ale i tak přináší spoustu výhod. 

21. prosince 2022 6:00 Čas čtení 9:14 „Po sedmi letech abstinence se mě stále ptají, jestli si nedám.“ Alkohol vnímáme jako normu, je to problém? „Po sedmi letech abstinence se mě stále ptají, jestli si nedám.“ Alkohol vnímáme jako normu, je to problém?

„Důležité je, že dává lidem zkušenost s tím, jak fungovat bez alkoholu. Zjistí, že alkohol nemusí doprovázet všechny jejich společenské večerní aktivity. Více se zaměří na zdravý životní styl a uvědomí si svůj vztah k alkoholu,“ vysvětlila Šédová.

Domů
Sdílet
Diskuse