Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
15. února 2024 15:45
Čas čtení 1:07

Praha chce zvýšit cenu dopravy. Za MHD bys mohl*a platit i dvojnásobek!

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Praha chce zvýšit cenu dopravy. Za MHD bys mohl*a platit i dvojnásobek!
Zdroj: Dopravní podnik hlavního města Prahy

O zvýšení cen jízdného v pražské MHD se ve veřejném prostoru mluví již déle. Nyní městská koalice uvažuje o konkrétnějších částkách. Dráž nás do budoucna pravděpodobně vyjde i parkovné.

Náměstek primátora hlavního města pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) Novinkám potvrdil, že již dostal několik návrhů. Jedním z nich byl prý i návrh až na dvojnásobné zvýšení ceny ročního kuponu. To však dle vlastních slov považuje za příliš skokové.

15. února 2024 13:19 Čas čtení 0:32 České dráhy představily nové terminály. Co umí a kde je najdeš? České dráhy představily nové terminály. Co umí a kde je najdeš?

Podle informací Deníku N podal návrh na takto výrazné zdražení starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). Na sociální síti k tomuto tématu uvedl: „Doprava v Praze je na nejlepší světové úrovni a za jednu z nejnižších cen. Zároveň s nejnižším podílem cestujících na nákladech.“ Za svůj návrh sklidil spíše kritiku.

O pravděpodobně nevyhnutelném zdražení se na sociální síti X (dříve Twitter) vyjádřil i oficiální účet koalice SPOLU. Cenu hromadné dopravy v Praze označila za „nezvykle nízkou“. 

Na tom, že město bude muset zdražit dopravu, se městští politici shodnou. Například Adam Scheinherr (Praha sobě), předchůdce Zdeňka Hřiba, uvedl, že Praha si musí uvědomit, kde bude brát peníze na investice a „zda bude dotovat provoz MHD na úkor škol, nebo zda ceny jízdného upraví“.

Hromadná doprava však není tím jediným, co v Praze pravděpodobně zdraží. Další na řadě je i cena parkovného. Současnou cenu 1 200 korun ročně za oprávnění parkovat v modré zóně jedné městské části podle Hřiba Praha silně dotuje, údajně dokonce více než hromadnou dopravu. Dodal, že jedno parkovací místo na ulici Prahu ročně vyjde na 9 500 korun. Řeší se také změna parkovacích zón, přesnou výši zdražení zatím neuvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse