Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
21. února 2024 7:30
Čas čtení 1:25

U sousedů potvrdili výskyt nebezpečného druhu komára. Přenáší až 22 virů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
U sousedů potvrdili výskyt nebezpečného druhu komára. Přenáší až 22 virů
Zdroj: Slovenská akadémia vied

Lidé ho mohou najít jak v interiéru, tak v těsné blízkosti obydlí.

Na Slovensku byl zaznamenán výskyt nebezpečného asijského komára tygrovaného. Druh tohoto invazního komára potvrdilo Biomedicínské centrum (BMC) Slovenské akademie věd (SAV). Informovala o tom mluvčí SAV Monika Tináková.

20. února 2024 10:30 Čas čtení 0:42 Žena si rozřízla nohu botami z e-shopu. Nakupují tam i Češi a Češky Žena si rozřízla nohu botami z e-shopu. Nakupují tam i Češi a Češky

„Jedná se o jeden z nejnebezpečnějších invazních druhů komárů vyskytujících se v kontinentální Evropě. Přenáší až 22 různých virů, například virus západonilské horečky, který již na našem území cirkuluje, ale přenáší i exotické viry, jako je dengue, chikungunya, zika nebo žlutá zimnice,“ uvedla Tináková.

Komár tygrovaný se rozšířil z Asie do celého světa dovozem komodit, jako jsou pneumatiky nebo okrasný bambus. V loňském roce byl zaznamenán nejvyšší počet lokálně získaných infekcí virem dengue v Evropě, zejména ve Francii, Itálii a Španělsku, uvádí SAV. Na Slovensku byl podle SAV tento druh komára zaznamenán už v roce 2012 v okolí Košic, ale tehdy se mu nepodařilo v zemi usadit.

Na Slovensku byl komár objeven po loňském sběru dat od veřejnosti, konkrétně v oblasti Bratislavy. Obyvatelstvo využilo i mobilní aplikaci, prostřednictvím které odborníci a odbornice monitorují invazní komáry v celé Evropě.

Objev tohoto druhu následně potvrdily molekulárními analýzy ve Virologickém ústavu BMC SAV. „Vzhledem k tomu, že na území městské části Ružinov bylo zjištěno několik nálezů, předpokládáme, že se zde tento komár již usadil,“ uvedla Viktória Čabanová, odbornice na komáry a nezávislá výzkumná pracovnice BMC SAV.

Jeho štípnutí je agresivní

Sezóna tohoto druhu komárů začíná v dubnu a končí na začátku listopadu, ale na rozdíl od jiných druhů komárů je aktivní během dne, dodala akademie. Vyskytují se jak v interiérech, tak v těsné blízkosti obydlí. Jejich kousnutí je podle SAV velmi agresivní, a proto může lidem způsobit značné potíže.

20. února 2024 12:25 Čas čtení 1:20 Na homosexuály v reklamě koukat nechci. Herec Novotný se vyjádřil k LGBTQ+ lidem Na homosexuály v reklamě koukat nechci. Herec Novotný se vyjádřil k LGBTQ+ lidem

„Je významným přenašečem nemocí, proto je důležité jeho populaci monitorovat a regulovat. Rozmnožuje se v uměle vytvořených líhništích, jako jsou nádoby a kontejnery s malým množstvím vody, květináče, okapy, kanalizace, odpady naplněné vodou, přičemž z vršku plastové láhve se může vylíhnout až 200 larev tohoto druhu,“ uvedla mluvčí SAV.

Dále uvádí, že dosah komára tygrovaného je pouze 200 až 500 metrů od místa líhnutí. Pro srovnání SAV uvádí, že komáři záplavoví létají 25 až 50 kilometrů od místa líhnutí. Jedná se o druh komára, který je schopen přežít zimu v našich klimatických podmínkách.

komár
Zdroj: sav.sk
Zpět
Sdílet
Diskuse