Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
18. března 2024 15:10
Čas čtení 0:50

Budoucnost léčby rakoviny. Rostoucí nádor by mohl detekovat přístroj přímo v podprsence

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Budoucnost léčby rakoviny. Rostoucí nádor by mohl detekovat přístroj přímo v podprsence
Zdroj: Pexels/Anna Tarazevich/volně k užití

Vědecký tým z Univerzity Nottingham Trent pracuje na zařízení, které má pomoci s prevencí rakoviny prsu.

Jedním ze zásadních kroků léčby rakoviny je včasná diagnóza. Ta by v budoucnu mohla probíhat nejen u lékaře, ale téměř kdekoliv. Zařízení, které je momentálně ve fázi vývoje, by se totiž mělo vejít do podprsenky. Získaná data by poté mohlo odesílat do chytrého mobilu.

12. ledna 2024 18:11 Čas čtení 0:57 Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet

Skenovat by mělo i téměř nepatrné změny v rámci tekutin uvnitř prsu, které jsou za normálních okolností obtížně diagnostikovatelné. Nová metoda by měla být neinvazivní a velmi účinná. Nádorové tkáně jsou totiž hustší než ty zdravé, jelikož obsahují méně vody. Nový přístroj by tak mohl detekovat i pouze dvoumilimetrové změny.

„Otevíráme dveře ke zkoumání alternativní metody detekce rakoviny prsu, která by mohla být prováděna v pohodlí domova pacientky. Tím by se ušetřily nezbytné nemocniční výdaje a zároveň by došlo k poskytnutí efektivního řešení pro odhalení brzkých příznaků rakoviny,“ uvedl doktor Yang Wei, odborník na elektronické textilie a elektronické inženýrství na Univerzitě Nottingham Trent.

Zařízení zatím nebylo testováno na lidech a předtím, než bude aktivně využíváno v lékařském prostředí, jej musí vědci ještě chvíli zkoumat. Pokud by se jim však výzkum podařil, znamenalo by to velký pokrok v rámci léčby rakoviny prsu. Jen v Česku je každoročně diagnostikováno více než 7200 nových případů a přibližně 1600 lidí na toto onemocnění zemře. Úspěšnou léčbu přitom často určuje právě včasná diagnostika.

Domů
Sdílet
Diskuse