Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
5. června 2024 v 14:58
Čas čtení 1:47

Uzavření areálu Kasárna Karlín se lidem nelíbí. Petice za znovuotevření má už tisíce podpisů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Uzavření areálu Kasárna Karlín se lidem nelíbí. Petice za znovuotevření má už tisíce podpisů
Zdroj: Instagram / Kasárna Karlín

Stavební úřad Prahy 8 zakázal činnost areálu Kasárna Karlín. Centrum dle něj nezákonně využívalo nezkolaudované vnitřní prostory. Lidé proti uzavření protestují, tisíce z nich podepsaly proti rozhodnutí petici.

Informaci ČTK potvrdil mluvčí Prahy 8 Martin Šalek. V kulturně-společenském areálu probíhalo mnoho akcí, například promítání filmů, koncerty, byl zde bar, kavárna i sauna. Vlastníkem se v lednu namísto státu stalo hlavní město, které si nechalo udělat analýzu budoucího rozvoje památkově chráněných kasáren.

5. června 2024 v 9:57 Čas čtení 0:33 Jiří Strach žaluje kampaň Mikuláše Ferjenčíka. V kampani prý použil kulisy z Anděla Páně Jiří Strach žaluje kampaň Mikuláše Ferjenčíka. V kampani prý použil kulisy z Anděla Páně

„Vnitřní prostory, kde centrum sídlí, nejsou stavebně uzpůsobeny takovému provozu, nejsou ani zkolaudovány a prostor také není v dobrém stavu a hrozí nebezpečí,“ řekl Šalek.

Zástupci areálu se k celé situaci vyjádřili následovně:

„Dlouhodobě a soustavně pracujeme na tom, aby z naší strany byly splněny všechny formální povinnosti našeho fungování, a rozhodně tuto stránku od samého počátku nepodceňujeme. Veškeré věcné i formální závady, které na místě shledal Stavební úřad P8, jsme již v minulosti odstranili a na příslušný stavební úřad jsme v pondělí 3. 6. podali veškeré nutné podklady pro dodatečné povolení stavby, včetně kladných vyjádření dotčených orgánů. Chybí pouze rozhodnutí o změně územního plánu, které není v naší moci,“ reagoval šéf Kasáren Karlín Matěj Velek.

4. června 2024 v 8:30 Čas čtení 5:59 Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej?

Doplnil, že o rozhodnutí usilují dlouhodobě, nicméně až současný vlastník (hl. m. Praha) je v této věci součinný. „Momentálně tak vše závisí na změně územního plánu a následném rozhodnutí stavebního úřadu. Rozhodnutí o uzavření má důvod pouze formální, centrum Kasárna Karlín je připraveno bezpečně sloužit veřejnosti okamžitě. Věříme, že rekolaudace se povede co nejdříve a poté bude možné opět v plném rozsahu obnovit provoz kulturního a společenského centra,“ dodal.

Krok úřadu se dotkl nejen návštěvníků, ale i zaměstnanců a dodavatelů. Ozval se například pivovar Kladno, který do Kasáren dodává téměř polovinu své produkce.

5. června 2024 v 12:53 Čas čtení 1:08 Mladá Nizozemka podstoupila eutanazii. Měla deprese a úzkosti Mladá Nizozemka podstoupila eutanazii. Měla deprese a úzkosti

„Rozhodnutí komunálních úředníků zavřít ze dne na den v plné sezóně tenhle sympatický podnik, který oživil chátrající vojenský komplex nedaleko Florence, je klasickou ukázkou státní arogance, která bohužel výrazně zasahuje i do podnikání dalších subjektů. Třeba našeho pivovaru, který má čerstvě zvětšený sklep plný piva navařeného pro našeho největšího odběratele,“ stojí na Instagramu pivovaru.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Pivovar Kladno Kročehlavy (@pivovarkladno)

Na uzavření objektu reaguje nespočet lidí i známých osobností na všech sociálních sítích, vznikla dokonce petice Zachraňte Kasárna Karlín, kterou k času vydání článku podepsalo už přes pět tisíc lidí. Podepsat ji můžeš zde.

„Na jednu stranu je situace velmi nepříjemná, ale ta ohromná podpora veřejnosti i jiných kulturních subjektů nás přímo dojímá. Například náš IG post k situaci zasáhl organicky přes 200 tisíc lidí. A je potřeba také zmínit, že i ta petice vznikla od fanouška, sami jsme ji nezakládali. Moc si toho vážíme a těší nás vědomí, že jsme v tom nezůstali sami,“ doplnil za Kasárna Karlín Radek Pavlovič. 

Objekt karlínských kasáren pochází z 19. století, kdy se využíval pro vojenské účely. Od roku 1958 je budova památkově chráněná. V minulosti se stát snažil areál opakovaně prodat, do letoška však bez úspěchu.

Domů
Sdílet
Diskuse