Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Anna Koucká
18. června 2024 v 17:00
Čas čtení 1:50

Kristina žije se schizoafektivní poruchou. Nejhorší psychózu jí spustila šamanská ceremonie s psilocybinem

Kategorie:
Rozhovory
Uložit Uložené

V dalším díle pořadu Hlubiny představujeme Kristinu. S psychickými problémy se potýkala celý život, nakonec jí byla zjištěna schizoafektivní porucha smíšeného typu. Nejhorší psychóza se jí však spustila po šamanské ceremonii s psilocybinem.

Trigger warning: Upozorňujeme na výskyt citlivých témat v tomto textu a ve videu. Pokud tě podobný obsah znepokojuje a traumatizuje, nedoporučujeme pokračovat ve čtení ani sledování.

Kristinu a její příběh jsem objevila v několik let starém rozhovoru v jednom internetovém magazínu a oslovila ji skrz Facebook. Po téměř roční komunikaci se konečně setkáváme v kavárně, kde si povídáme před natáčením. 

Kristina, která si také říká uměleckým jménem Theodora Phoenix, mi vypráví o svém životě naplněném nejrůznějšími zvraty. Vyrůstala v rodině s násilnickým otcem a nevlastní matkou, kteří byli fanaticky věřící. Oporou jí během dospívání byla její babička, která ale bohužel zemřela, když bylo Kristině patnáct let. Svou matku příliš nepoznala, jelikož zemřela, když byla Kristina hodně malá. Jak se ale později dozvěděla, zdědila po ní schizoafektivní poruchu osobnosti. 

Když zjistili, že je lesba, poslali ji na exorcismus

„Měla jsem náročné dětství. Táta nás trestal, tyranizoval, mou jedinou oporou byla moje babička Boženka, ke které se má nevlastní matka s otcem také nechovali dobře,“ vypráví Kristina. 

10. září 2024 v 15:30 Čas čtení 0:51 Dnes je Světový den prevence sebevražd. Co dělat, když máš o někoho strach? Dnes je Světový den prevence sebevražd. Co dělat, když máš o někoho strach?

První velká rána pro ni přišla ve 13 letech. „Měla jsem pocit, že mám v noze nějaký kamínek. Ukázalo se ale, že to je rakovina v kosti s metastázemi na plicích,“ říká Kristina. Několik následujících let pak strávila po nemocnicích a podstoupila nespočet operací. 

Kolem patnáctého roku pak přišel další kolotoč událostí. „Přišla jsem na to, že se mi líbí holky, což doma nepřijali. Rodiče na mě křičeli, že jsem úchylná lesba, donutili mě podstoupit exorcismus, protože se to neshodovalo s jejich vírou,“ říká.

V té době navíc Kristině zemřela milovaná babička. Následně u ní proběhl první pokus o sebevraždu a spustily se jí první psychotické stavy – měla pocit, že nastane apokalypsa. „V tu chvíli mi opravdu končil svět, ta psychóza s apokalypsou byla vlastně takovou metaforou pro to, co se mi reálně dělo,“ říká. 

„Schizofrenie je roztříštění duše.“

To nejhorší odstartovala ceremonie s psilocybinem

V následujících letech Kristina bojovala s psychickými problémy stále dokola. Pomoci si zkoušela i alternativní cestou, ale během jedné šamanské ceremonie s psilocybinem, kdy zažila smrt ega, se jí spustila nejhorší psychóza, jakou kdy zažila. Zůstala v psychotickém stavu několik týdnů a zažívala stavy depersonalizace. 

Nakonec se po mnoha vyzkoušených lécích, chybných diagnózách a trápeních dostala ke svému aktuálnímu stavu – tedy k diagnóze schizoafektivní poruchy smíšeného typu, na niž denně užívá léky. 

9. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 4:18 Lukáš a Viktorie mají otevřené manželství. „Jednou jsem měl pocit, že začínám chovat city k někomu jinému“ Lukáš a Viktorie mají otevřené manželství. „Jednou jsem měl pocit, že začínám chovat city k někomu jinému“

„Chtěla bych hlavně říct, že mě mrzí, jak se lidé se schizofrenií a podobně v médiích prezentují. Často se mluví o tom, že jsme nebezpeční, přitom to není pravda. Ten, kdo má z našich stavů největší strach, jsme my sami,“ dodává.

Díl najdeš i na YouTube a Spotify.
Dej nám vědět do komentářů, jak se ti pořad Hlubiny líbí. A pokud se s námi chceš podělit o vlastní životní příběh, kdy se s tebou třeba osud moc nemazal, napiš na [email protected].
Domů
Sdílet
Diskuse