Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Radka Klučárová
dnes 24. října 2024 v 12:03
Čas čtení 0:49

Českem otřásl podvod desetiletí. Zmizela elektronika Apple za miliardy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Českem otřásl podvod desetiletí. Zmizela elektronika Apple za miliardy
Zdroj: Refresher/Marián Biel

Podle zjištění chybí více než 107 tisíc iPhonů a 361 tisíc sluchátek. Případ má několik otazníků.

Českou republikou otřásl skandál, který někteří označují za podvod desetiletí. Policie vyšetřuje zmizení statisíců produktů Apple, které nabízel zkrachovalý e-shop Mamut.cz, informuje TN.cz.

Všichni ukazují prstem na muže, který zmizel.

Internetový obchod nabízel zákazníkům ke krátkodobému pronájmu elektroniku Apple a provozovala ho společnost ze skupiny firem Plus4U. „Měli jsme informace, že se mělo jednat o spotřební elektroniku Apple, telefony a notebooky. Mělo se jednat o krátkodobý pronájem na tři až šest měsíců,“ uvedl předseda představenstva Plus4U Vladimír Kovář ml.

24. října 2024 v 9:45 Čas čtení 0:39 Snaží se Musk koupit voliče pro Trumpa? Každý den rozdává milion, úřady už to vyšetřují Snaží se Musk koupit voliče pro Trumpa? Každý den rozdává milion, úřady už to vyšetřují

Většinu elektroniky do e-shopu dodaly společnosti T-Mobile a J&T Leasing. Distribuci mezi e-shopem a koncovými zákazníky však zajišťoval podnikatel Břetislav Janoušek a jeho firmy. Společnosti, které e-shopu dodávaly zboží, tedy Plus4U a internetový obchod, tvrdí, že je Janoušek podvedl. Podnikatel však zmizel.

Osmkrát fakturovaná elektronika

Na konci roku 2022 údajně přestaly chodit peníze za zboží a e-shop zkrachoval. Podle zjištění chybí více než 107 tisíc iPhonů a 361 tisíc sluchátek. Nedávno zveřejněný audit odhalil, že mnoho kusů elektroniky ve skutečnosti nikdy neexistovalo, což potvrdily i podvedené společnosti. Některé výrobky byly údajně v průběhu procesu fakturovány až osmkrát.

apple
Zdroj: Unsplash/Trac Vu/volně k užití

„Se zbožím se začalo nakládat zjednodušeně. To znamená, že bylo jednoduše dodáno Janouškovi a jeho firmám. Ostatní subjekty, mezi kterými fakturace probíhala, ztratily přehled o skutečném oběhu zboží,“ uvedl advokát Jan Císař. 

Domů
Sdílet
Diskuse