Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
20. srpna 2024 v 17:28
Čas čtení 1:17

Studie porovnala kvalitu vody v evropských zemích. Podívej se, jak si vede Česko

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Studie porovnala kvalitu vody v evropských zemích. Podívej se, jak si vede Česko
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Česku patří v žebříčku kvality vody 14. příčka. Statistiku vylepšují i nově zatopené lomy s čistou vodou.

Žebříček je dílem projektu Evropa v datech. Nejlepší vodou ke koupání se podle něj může pochlubit Kypr následovaný Řeckem a Chorvatskem. Naopak nejhorší kvalitu vykazuje voda v Albánii. 

V celé Evropské unii je možné si zaplavat v celkem 85 procentech vodních ploch, které jsou určeny k rekreaci. „Těch lze v unijních státech nalézt přes 20 000. Ačkoli můžeme vodu většinou považovat za bezpečnou z hlediska koupání, stále zůstává poměrně znečištěná, a to například dusičnany či mikroplasty,“ říká analytik Evropy v datech Milan Mařík, podle nějž situaci zhoršuje zvyšující se teplota v kombinaci se stále častějšími přívalovými dešti. 

27. června 2024 v 7:15 Čas čtení 1:09 Velký přehled cen na koupalištích. Podívej se, kolik zaplatíš ve svém kraji Velký přehled cen na koupalištích. Podívej se, kolik zaplatíš ve svém kraji

Z českých vodních ploch vykazují nejhorší podmínky pro koupání Bílovecký rybník na Ostravsku a lipenská pláž Horní Planá. Obě tyto lokality mají s výskytem nebezpečných bakterií problém dlouhodobě. 

Vznikají nové lokality 

Nových koupacích lokalit přitom v Česku v poslední době přibývá. Jedná se zejména o vodní plochy vytvořené zatopením bývalých těžebních dolů, jako je jezero Milada, Barbora či Most v Ústeckém kraji. Tyto lokality se vyznačují vysokou kvalitou tamní vody. 

„Pokud jde o velké povrchové lomy po těžbě uhlí, zatopené jámy mají u nás velmi dobrou kvalitu vody, o čemž nejlépe svědčí velká průhlednost vody i v letním období,“ uvádí hydrobiolog Ivo Přikryl z výzkumné neziskové organizace ENKI, o. p. s.

6. července 2024 v 8:00 Čas čtení 3:20 Smaragdová voda jako v moři. Tenhle zatopený lom na Plzeňsku lidé milují, i když tu platí zákaz Smaragdová voda jako v moři. Tenhle zatopený lom na Plzeňsku lidé milují, i když tu platí zákaz

Přestože se dlouhodobě daří problémy se znečištěním českých vod redukovat, čím dál častěji se mluví o obsahu látek, které dříve unikaly pozornosti. Do vod se dostávají například zbytky léků, antikoncepce či mikroplasty. V roce 2022 výzkumníci nalezli léčiva ve více než 90 procentech monitorovaných vodních lokalit, mezi nejčastěji nalezené látky patří léky na cukrovku, dnu, vysoký tlak a antidepresiva.

Podle Tomáše Hrdinky z Výzkumného ústavu vodohospodářství T. G. Masaryka se tyto látky nacházejí ve vodách v takovém množství, které není člověku škodlivé. „Ohrožují však zdraví a chování citlivých živočichů, jako jsou ryby, zejména pod výtokem čistíren odpadních vod, kde se lze setkat s nízkým průtokem a ‚kontaminačními mraky‘, které mohou dosahovat stovek metrů až kilometrů,“ říká. 

Domů
Sdílet
Diskuse