Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
22. srpna 2024 v 17:00
Čas čtení 0:54

Tesla se chlubí obrovskou továrnou u Berlína. Nyní vyšlo najevo, že kvůli ní vykáceli už půl milionu stromů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tesla se chlubí obrovskou továrnou u Berlína. Nyní vyšlo najevo, že kvůli ní vykáceli už půl milionu stromů
Zdroj: Flickr/Marc van der Chijs

Satelitní snímky ukazují, že v období od března 2020 do května 2023 bylo v okolí Berlína vykáceno 329 hektarů lesa. Výstavba německé továrny byla velmi kontroverzní a vyvolala značné protesty.

Není divu, že stavba gigafactory pro Teslu vyvolává u německé veřejnosti velký odpor. Během tří let si nárokovala už 329 hektarů lesa, což je rozloha odpovídající zhruba třem a půl pražským parkům Stromovka. Podle přední globální společnosti zaměřující se na analýzu dopadů lidské činnosti na přírodu Kayrros jde o ekvivalent půl milionů stromů.

Oblast navíc často sužuje sucho a úbytek lesa tomu samozřejmě nepomůže.

Od května proto proti plánovanému rozšíření gigatovárny protestují klimatičtí aktivisté, kteří obsadili stromové domky v nedalekém táboře a pokusili se do areálu vtrhnout. Jedna skupina v březnu zapálila sloup elektrického vedení a na několik dní v továrně zastavila výrobu. Situaci můžeš vidět na videu zde.

„V jednom z nejsušších regionů Německa už bylo zničeno příliš mnoho životního prostředí. Je třeba tomu zabránit, a tím ještě většímu ničení lesů a ohrožení chráněné oblasti pitné vody,“ řekla Karolina Drzewo z kampaně Turn Off Tesla’s Tap (Vypněte Tesle kohoutek).

28. června 2023 v 11:00 Čas čtení 3:33 Elon Musk slaví narozeniny. Vybrali jsme 6 nejbizarnějších faktů o něm Elon Musk slaví narozeniny. Vybrali jsme 6 nejbizarnějších faktů o něm

V červenci schválilo braniborské zemské ministerstvo životního prostředí plán na rozšíření továrny Tesla a zdvojnásobení výroby na jeden milion vozů ročně. Gigatovárna se tak v Německu stále rozšiřuje, dováží auta do celé Evropy.

Domů
Sdílet
Diskuse