Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
27. srpna 2024 v 17:33
Čas čtení 0:47

Britská vláda zakázala mačety a „zombie“ nože. Zákon má snížit počet útoků bodnými zbraněmi

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Britská vláda zakázala mačety a „zombie“ nože. Zákon má snížit počet útoků bodnými zbraněmi
Zdroj: Flickr/Marco Verch/volně k užití (ilustrační obrázek)

Útoky těmito zbraněmi si v zemi vyžádají ročně přes dvě stovky obětí.

Počty útoků bodnými zbraněmi v Británii rostou. V neděli byli na karnevalu v londýnské čtvrti Notting Hill pobodáni tři lidé. Před několika týdny zemí otřásla tragédie z města Southport, sedmnáctiletý mladík zde nožem napadl skupinku dětí v budově taneční školy. Úmrtí tří dětí bylo následováno velkými nepokoji v několika městech Británie.

30. července 2024 v 14:44 Čas čtení 0:44 „Jsem naprosto v šoku...“ Taylor Swift reagovala na pobodání dětí během akce spojené s její osobou „Jsem naprosto v šoku...“ Taylor Swift reagovala na pobodání dětí během akce spojené s její osobou

Nová legislativa chce vlastnictví, výrobu, přepravu nebo prodej mačet a „zombie“ nožů (ty jsou z jedné strany ostré, jejich druhá hrana je vroubkovaná) postavit mimo zákon. Začne platit 24. září. Do té doby probíhá v celé zemi amnestie, kdy lidé mohou beztrestně tyto zbraně odevzdat policii. V některých případech mohou vyžadovat i odškodnění.

Výjimku ze zákona budou mít lidé, kteří mají pro vlastnění zakázaných předmětů dobrý důvod. Legálně tak mohou speciální mačetu držet například lesníci, povolený bude pro sběratele i starožitný samurajský meč. Lidem, kteří vlastní nože s dlouhou čepelí, ale úřady doporučují, aby si u místní policie ověřili, že se svou zbraní nedostanou do konfliktu se zákonem.

18. června 2023 v 15:03 Čas čtení 0:33 Útok mačetou: Toto jsou nové informace o zraněných, na které zaútočil muž v českobudějovické nemocnici Útok mačetou: Toto jsou nové informace o zraněných, na které zaútočil muž v českobudějovické nemocnici

Držení dlouhých čepelných zbraní na veřejnosti je již nyní v zemi zakázané. Mezera v zákonu ovšem povolovala tyto nože držet a prodávat, pokud na jejich rukojetích nebyly zobrazeny obrázky znázorňující násilí. S novým zákonem ani to již nebude možné.

Domů
Sdílet
Diskuse