Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
včera 1. října 2024 v 12:26
Čas čtení 1:15

Stovky lidí žalují Českou poštu za nerovné mzdy. Pošťák z Olomouce dostane odškodnění 100 tisíc korun

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Stovky lidí žalují Českou poštu za nerovné mzdy. Pošťák z Olomouce dostane odškodnění 100 tisíc korun
Zdroj: Česká pošta/propagační materiál/volně k užití

Pošťák z Olomouce se po osmi letech soudních sporů dočká odškodnění. Obvodní soud pro Prahu 1 mu v pondělí přiřkl 101 tisíc korun. Bývalý doručovatel České pošty se dožadoval stejného finančního ohodnocení, jaké má jeho kolega v Praze.

Petru Hradilovi vadilo, že na stejné pracovní pozici pobíral asi o 3500 korun měsíčně méně než jeho pražský kolega. V žalobě se vymezil proti nerovnému odměňování. Zákoník práce totiž stanovuje, že za stejnou práci náleží zaměstnanci stejná odměna. Informovaly o tom Seznam Zprávy.

1. října 2024 v 8:15 Čas čtení 0:40 Britské Tesco zavádí inovativní boj proti zlodějům. Ochranku nahrazují roboti, kteří neustále monitorují prodejnu Britské Tesco zavádí inovativní boj proti zlodějům. Ochranku nahrazují roboti, kteří neustále monitorují prodejnu

Obvodní soud pro Prahu 1 nepravomocně rozhodl o jeho odškodnění ve výši 101 tisíc korun plus osmiprocentní úrok z prodlení jako dorovnání mzdy za období mezi lety 2014 a 2016.

„Z pohledu ekonoma jde o omyl. Jádro pudla je zakopané v definici ‚stejnosti‘. (…) ta má být definována vlastnostmi trhu s danou službou. Olomoučtí a pražští pošťáci působí na různých trzích práce. Soud může stejnost služby posoudit dle svých principů spravedlnosti. Odchýlí-li se však od ekonomické definice stejnosti na základě hranic relevantních trhů, způsobí ekonomickou nerovnováhu. Za stejnou mzdu bude buďto pošťáků málo v Praze nebo moc v Olomouci,“ okomentoval situaci na platformě X ekonom Jakub Steiner.

V současné době řeší obvodní soud pro Prahu 1 více než 200 žalob proti České poště. Její současní i bývalí zaměstnanci se na základě Hradilova sporu soudí o zpětné dorovnání mzdy.

„Teprve poté, co se seznámíme s odůvodněním rozsudku, budeme moci učinit kvalifikované rozhodnutí,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Společnost se brání tvrzením, že zaměstnanci v Praze oproti kolegům na menších pobočkách mohou mít náročnější práci.

9. srpna 2024 v 15:21 Čas čtení 0:27 Česká pošta odhalila zpronevěru u sedmnácti poboček. Okrádáni byli především důchodci Česká pošta odhalila zpronevěru u sedmnácti poboček. Okrádáni byli především důchodci

„Jakákoliv argumentace České pošty ohledně náročnosti práce v Praze a jejího zohlednění při stanovení výše mzdy by měla být soudy alespoň v otázce řidičů ignorována, protože vyšlo jasně najevo, že Česká pošta vůbec výkonnost zaměstnanců při stanovení výše tarifní mzdy nezohledňuje,“ reagoval advokát Sebastian Mach z kanceláře Fairsquare.

Domů
Sdílet
Diskuse