Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. dubna 2023 21:00
Čas čtení 0:41

Papež udělil ženám hlasovací právo na biskupské synodě, ty o něj žádaly desetiletí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Papež udělil ženám hlasovací právo na biskupské synodě, ty o něj žádaly desetiletí
Zdroj: TASR

Papež František rozhodl, že ženy, které se zúčastní nadcházející biskupské synody, budou moci hlasovat, informuje o tom TASR díky agentuře AP.

Má jít o bezprecedentní změnu, která odráží papežovu naději, že ženy budou mít větší odpovědnost při rozhodování a že laici budou mít zase větší vliv na život katolické církve. Schválené změny norem, jimiž se řídí synoda biskupů, zároveň podtrhují Františkovu vizi, aby laičtí věřící převzali větší roli v církevních záležitostech, která byla dlouho ponechána řadovým duchovním, biskupům a kardinálům.

Ženy požadovaly právo na hlasování několik desetiletí

Agentura TASR cituje AP, která připomíná, že ženy požadují právo hlasovat na synodách, z nichž další se má konat letos v říjnu, již několik desetiletí. Papežové svolávají biskupy do Říma vždy na několik týdnů, aby projednali konkrétní témata. Na konci synody biskupové hlasují o jednotlivých návrzích. Ty předkládají papeži, který poté vypracuje dokument odrážející jejich názory. Doposud mohli hlasovat pouze muži.

6. dubna 2023 17:49 Čas čtení 1:09 VIDEO: Papež a generace Z v novém dokumentu společně řeší LGBT+, interrupce nebo feminismus VIDEO: Papež a generace Z v novém dokumentu společně řeší LGBT+, interrupce nebo feminismus

Podle schválených změn však k pěti řeholním sestrám přibude i pět kněží jako hlasujících zástupců řeholních řádů, píše agentura AP. Kromě toho František rozhodl o jmenování 70 členů synody, kteří nejsou biskupy, a požádal, aby polovinu z nich tvořily ženy. I ony budou mít hlasovací právo.

Domů
Sdílet
Diskuse