Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
28. května 2023 9:32
Čas čtení 0:50

Nizozemští policisté zatkli více než 1500 ekoaktivistů, byla mezi nimi i herečka ze Hry o trůny

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Nizozemští policisté zatkli více než 1500 ekoaktivistů, byla mezi nimi i herečka ze Hry o trůny
Zdroj: HBO

Nizozemská policie v sobotu zatkla více než 1500 klimatických aktivistů z radikálního hnutí Extinction Rebellion, kteří blokovali dálnici v Haagu poblíž sídel parlamentu a vlády. Mezi zadrženými byla i herečka Carice van Houten.

Aktivisté blokovali úsek rušné dálnice A12 a požadovali, aby vláda skončila s dotováním fosilních paliv. Podle nizozemských médií i BBC byla mezi zadrženými i herečka Carice van Houten, která si zahrála rudou kněžku Melisandru z Ašaje v populárním seriálu HBO Hra o trůny, jednu z hlavních rolí ztvárnila také v česko-slovenském filmu Skleněný pokoj.

28. května 2023 8:46 Čas čtení 1:08 Spoluzakladatel Pink Floyd vystoupil v Berlíně v nacistické uniformě. Řeší ho už německá policie Spoluzakladatel Pink Floyd vystoupil v Berlíně v nacistické uniformě. Řeší ho už německá policie

Je známá svou podporou klimatického hnutí 

Šestačtyřicetiletá herečka byla součástí skupiny aktivistů blokujících dálniční úsek Utrechtsebaan. Za svou podporu klimatického hnutí je známá, aktivní je zejména na sociálních sítích. Před zatčením sdílela na Instagram, jak na ni stříkají z policejního vodního děla. I dnes na svém účtu sdílela příběh z jiného protestu na podporu ochrany klimatu. Sobotní demonstrace se účastnily i další nizozemské celebrity. 

Policie použila vodní děla, mnozí z aktivistů ale přišli připravení a měli na sobě pláštěnky. Ty z nich, kteří neopustili silnici po výzvách policistů ani po použití děla, strážníci zadrželi. Celkem se jednalo o 1579 lidí, některé z nich musela policie zvednout a odnést do autobusů. 

Většina demonstrantů byla následně propuštěna, asi čtyřicet z nich ale bude policie persekvovat. Jedná se o ty, kteří byli zadrženi již v minulosti, například za vandalismus, nebo se zatčení bránili. 

Domů
Sdílet
Diskuse