Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Veronika Dlesková
28. června 2023 16:04
Čas čtení 0:59

Řídit bude možné už od 17 let, vláda schválila nový bodový systém

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Řídit bude možné už od 17 let, vláda schválila nový bodový systém
Zdroj: ODS

Poslanci schválili změnu bodového systému pro řidiče. Nově bude možné řídit od 17 let za dohledu zkušenějšího řidiče. Na některých úsecích dálnice se zvýší maximální povolená rychlost na 150 kilometrů za hodinu.

Poslanci a poslankyně schválili novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Nově bude možné řídit auto už od sedmnácti let pod dohledem mentora. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) má zvýšit bezpečnost na silnicích. Pokud se nezkušený*á řidič*ka dopustí závažného přestupku, bude se muset podrobit přeškolení. 

Na vybraných modernizovaných částech dálnic bude zvýšena maximální povolená rychlost ze současných 130 kilometrů za hodinu na 150 kilometrů za hodinu. 

Vláda schválila i nový bodový systém. V rámci něj bude možné přidělit dva, čtyři nebo šest bodů. Za nasbíraných 12 trestných bodů řidič přijde o řidičský průkaz, stejně jako dosud.

Za některé dopravní přestupky budou vyšší pokuty

Za řízení pod vlivem alkoholu zaplatí řidiči 25 tisíc korun, místo současných 20 tisíc. Při odmítnutí zkoušky na alkohol hrozí pokuta až 75 tisíc korun. Pokuta na místě se u závažných přestupků zdvojnásobí až na 5500 korun. „Začíná platit princip dvakrát a dost u těch nejzávažnějších přestupků a třikrát a dost u těch středně závažných,“uvedl Kupka.

Tresty se zmírňují u méně závažných prohřešků, jako je porušení zákazu zastavení a stání, nerozsvícení světel, zapomenutí dokladů nebo špatné parkování, kde se snižuje horní hranice pokuty na místě ze 2000 korun maximálně na 1500 korun, respektive na domluvu, a body se nezapisují.

Domů
Sdílet
Diskuse