Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
29. června 2023 18:31
Čas čtení 1:36

Změny v českém hokeji: Kari Jalonen jako trenér reprezentace končí. O nástupci je jasno

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Změny v českém hokeji: Kari Jalonen jako trenér reprezentace končí. O nástupci je jasno
Zdroj: TASR/AP

O osudu Kariho Jalonena rozhodl výkonný výbor.

Fin Kari Jalonen končí ve funkci trenéra české hokejové reprezentace. Rozhodl o tom výkonný výbor svazu poté, co čeští hokejisté na letošním světovém šampionátu skončili na historicky nejhorším osmém místě. Šéf českého hokeje Alois Hadamczik na tiskové konferenci také oznámil, že na Jalonenovo místo nastoupí dosavadní trenér reprezentační dvacítky Radim Rulík. O tiskové konferenci informoval server Sport.cz.

Jalonen dostane odstupné, jeho výši propálil Jágr

Ještě před zahájením letošního turnaje se podle serveru Hokej.cz mluvilo o tom, že právě Hadamczik chce Jalonena odvolat. Šéf českého hokeje to ale odmítal. „Trenérské změny u reprezentace se nechystají. O ničem jsem nejednal ani já, ani výkonný výbor. Stejně jako fanoušci si přeji úspěch na MS. Tým je dle možností velmi dobře sestavený. Věřím, že bude úspěšně reprezentovat,“říkal dříve Hadamczik. Po nejhorším umístění na MS je ale všechno jinak.

Poprvé zasedl výkonný výbor už 8. června a pověřil Jalonena a jeho asistenta vypracováním zprávy s vizí, jakým směrem by se česká reprezentace měla ubírat vzhledem k příštímu šampionátu, který se uskuteční na domácí půdě, konkrétně v Praze a Ostravě. Jalonenova koncepce ale výbor neuspokojila a zasedl následně ještě několikrát. Výsledkem jednání nakonec bylo odvolání Fina z pozice trenéra. O jeho konci u českých barev rozhodl jedenáctičlenný výkonný výbor poměrem 9 : 2.

Složení výkonného výboru Českého svazu ledního hokeje:
Alois Hadamczik (prezident svazu)
Petr Bříza (viceprezident IIHF)
Aleš Pavlík (majitel Vítkovic)
Marek Chmiel (výkonný ředitel Třince)
Jaromír Jágr (majitel Rytířů Kladno)
Milan Vacke
Daniel Sadil
Bedřich Ščerban (jednatel Jihlavy)
Jiří Šindler (šéf parahokeje)
Jiří Šlégr
Aleš Kmoníček (generální manažer Hradce Králové)

Jalonenovi asistenti Libor Zábranský a Martin Erat u týmu rovněž končí. Funkci trenéra převezme dosavadní kouč reprezentační dvacítky Radim Rulík. Spolu s ním přichází k národnímu týmu i jeho asistenti Marek Židlický s Jiřím Kalousem a kouč gólmanů Ondřej Pavelec. 

Anketa:
Vítáš změny v českém hokeji?
Ano, včera bylo pozdě.
Ne, Jalonen měl u týmu zůstat.
Ano, včera bylo pozdě.
36 %
Ne, Jalonen měl u týmu zůstat.
64 %

Jalonenovi, pod kterým český tým dosáhl v roce 2022 po deseti letech čekání na cenný kov, přitom smlouva končí až v květnu 2024. Výbor mu tak bude muset vyplatit odstupné. Podle informací, které dříve na sociálních sítích uvedl hokejista a jeden ze členů výboru Jaromír Jágr, by měl Fin dostat šest milionů. „Nemyslím si, že někdo řeší šest mega, když se každý rok platilo dvacet milionů za síň slávy. Peníze dostane, i kdyby už netrénoval. Tak zní smlouva,“napsal

Co bude s Jalonenem dál? Podle informací finského serveru Iltalehti by se Jalonen mohl vrátit zpět do Finska, protože je jedním z kandidátů na post trenéra národní reprezentace. Na tuto pozici by se Jalonen vrátil po osmi letech.

Domů
Sdílet
Diskuse