Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
1. července 2023 18:44
Čas čtení 1:20

Extáze a „kouzelné“ houby jako lék. V Austrálii se jimi budou léčit některé psychické nemoci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Extáze a „kouzelné“ houby jako lék. V Austrálii se jimi budou léčit některé psychické nemoci
Zdroj: Pexels/Liza Sumer

V Austrálii mohou certifikovaní psychiatři předepsat od 1. července k léčbě některých psychických onemocnění extázi (MDMA) a „kouzelné“ houby s účinnou látkou psilocybin.

Úřady v Kanadě a Spojených státech umožňují použití jedné nebo obou drog pro lékařské účely pouze v rámci výzkumu nebo se speciálním povolením, o čemž jsme tě již informovali. Určeny jsou ale zejména pro vážné případy a život ohrožující stavy, při kterých standardní léčba nezabírá. Podobně by to mělo fungovat i v Austrálii, uvedla TASR.


Země v únoru kompletně změnila klasifikaci účinných látek na základě doporučení Úřadu pro správu terapeutických látek. Podle úřadu jsou tyto látky „relativně bezpečné“, pokud se používají v „kontrolovaném zdravotnickém prostředí“. V případech, kdy jiná řešení selhala, dokáží podle odborníků pomoci pacientům s psychickými poruchami.

29. června 2023 8:00 Čas čtení 7:31 Chystáš se na festivalech brát drogy? Popisujeme, jak minimalizovat rizika a dělat informovaná rozhodnutí Chystáš se na festivalech brát drogy? Popisujeme, jak minimalizovat rizika a dělat informovaná rozhodnutí

MDMA může být užitečná při léčbě posttraumatického stresu a psilocybin při depresi, uvedl Mike Musker, výzkumný pracovník v oblasti psychického zdraví a prevence sebevražd na Jihoaustralské univerzitě. Podle něj se nebudou používat takovým způsobem, že člověk jednoduše „polkne pilulku a odejde“.


U MDMA se uvažuje o podání tří dávek v rozmezí pěti až osmi týdnů během terapie trvající osm hodin. Pacient bude neustále pod dozorem lékařů. Cena jednoho terapeutického sezení bude přibližně 1000 australských dolarů (asi 14 500 korun).

Někteří odborníci jsou proti

Část odborníků schválení použití těchto drog kritizuje. „Když se podíváte na zákroky při jakémkoli jiném onemocnění, řekněme kardiovaskulárním nebo rakovině, dostat lék na trh tak rychle jako v tomto případě je nemožné. Na trhu nejsou žádné léky, které by neprošly třetí a čtvrtou fází klinických zkoušek, což je přesně to, co se děje v tomto případě,“ uvedla kognitivní neuropsycholožka Susan Rossell ze Swinburne University.

27. června 2023 14:19 Čas čtení 1:12 Nová zpráva o drogách v Česku: Po čem je největší poptávka a kde se látky nejvíc prodávají? Nová zpráva o drogách v Česku: Po čem je největší poptávka a kde se látky nejvíc prodávají?

Mluvčí tamního ministerstva zdravotnictví „uznává, že důkazy používání těchto látek k léčbě pacientů s psychickými onemocněními ještě nebyly zcela potvrzeny. Přínosy pro některé však převažují nad riziky, zejména v případech, kdy je nedostatek jiných možností léčby obtížně léčitelných mentálních onemocnění“.

Ale ani pacienti by na druhou stranu neměli podlehnout iluzi o zázračném léku. „Četl jsem o případech, kdy pacienti měli ‚špatný trip‘ nebo opětovně prožili traumatizující zážitek. Je proto třeba postupovat velmi opatrně. Před podáním těchto látek bychom měli pacienty varovat, že jim hrozí i takový vedlejší účinek,“ uvedl Musker.

Domů
Sdílet
Diskuse