Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kateřina Viková
2. srpna 2023 18:08
Čas čtení 1:32

Trump čelí obvinění ze snahy zvrátit výsledky voleb a z pokusu o zničení demokratického systému

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Trump čelí obvinění ze snahy zvrátit výsledky voleb a z pokusu o zničení demokratického systému
Zdroj: TASR/AP/Joe Maiorana

Velká porota obvinila Donalda Trumpa ze spiknutí proti USA, maření úředních postupů a ze šíření lží s cílem udržet se u moci po prohraných prezidentských volbách v roce 2020. I přesto, že exprezident čelí již třetí žalobě, se chce o post ucházet znovu.

V pětačtyřicetistránkové obžalobě stojí, že Trump „prohrál prezidentské volby v roce 2020, ale navzdory prohře byl rozhodnut zůstat u moci. Takže více než dva měsíce po dni voleb 3. listopadu 2020 obžalovaný šířil lži, (…) že skutečně vyhrál“. 

Trumpovy lži o výsledcích voleb vedly k útoku na Kapitol

Tvrdí, že Trump opakoval nepravdivá tvrzení o volebních podvodech a výsledku hlasování, a to navzdory opakovaným varováním od mnoha lidí z jeho okruhu, včetně lidí na vysokých postech na ministerstvu spravedlnosti, právníků i bývalého viceprezidenta Mikea Pence.

Jeho lži vedly k bezprecedentnímu útoku na Kapitol 6. ledna 2021, kdy dav Trumpových příznivců narušil projednávání výsledků voleb v Kongresu, řekl zvláštní vyšetřovatel Jack Smith, jehož tým obvinil amerického exprezidenta ze snahy podvrátit „základní demokratické principy americké federální vlády, konkrétně proces hlasování, sčítání hlasů a potvrzování výsledků v prezidentských volbách“.

Trump čelí už třetí žalobě

Trumpova kampaň obvinění označila za další „zkorumpovanou kapitolu“ v politicky motivovaném „honu na čarodějnice“. Bývalý prezident čelí už třetí žalobě, přesto pokračuje v kampani s cílem vrátit se do Bílého domu ve volbách příští rok.

9. května 2024 8:00 Čas čtení 7:23 Drake a Kendrick Lamar se dissují. Jak vznikla rapová občanská válka v USA? Drake a Kendrick Lamar se dissují. Jak vznikla rapová občanská válka v USA?

Před sdělením obvinění Trump na své sociální síti Truth Social napsal, že očekává obvinění. To, že by porušil zákon, přitom odmítá. „Slyšel jsem, že vyšinutý Jack Smith, aby zasáhl do prezidentských voleb v roce 2024, vydá další falešnou obžalobu vašeho oblíbeného prezidenta,“ napsal.

Prokurátoři uvedli, že Trump věděl, že jeho tvrzení o zfalšování voleb jsou nepravdivá, ale přesto je opakoval, aby „vytvořil intenzivní celonárodní atmosféru nedůvěry a hněvu a podkopal důvěru veřejnosti ve vedení voleb“.

Bezprecedentní obvinění bude formovat budoucnost USA

Podle zpravodaje České televize v USA, Bohumila Vostala, se mluví o tom, že to bude jeden z nejdůležitějších soudních procesů v dějinách USA. To, z čeho je Trump obviněný, se nestalo u žádného z jeho předchůdců. 

Problematické je také to, že Trump stále tvrdí, že volby v roce 2020 vyhrál a že volby byly demokraty „ukradeny“. „Dodnes miliony, možná dokonce desítky milionů Američanů, Trumpovi věří, nebo jsou minimálně přesvědčeni, že ne všechno v době amerických prezidentských voleb v listopadu 2020 bylo v pořádku,“ uvedl pro web ČT24 bývalý zpravodaj v USA David Miřejovský.

Trump je tak u republikánských voličů stále oblíbený a je pravděpodobné, že se opět stane politikem, který bude za republikány nominovaný do prezidentských voleb v roce 2024. 

K soudu ve Washingtonu by se měl dostavit ve čtvrtek.

Domů
Sdílet
Diskuse