Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Samuel Valent TASR
17. listopadu 2023 9:05
Čas čtení 1:11

Čaputová tvrdí, že omezování médií může být začátkem zániku demokracie. Svému nástupci poslala vzkaz

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Zuzana Čaputová byla ve čtvrtek v Praze položit květiny a zapálit svíčku u pomníku sametové revoluce na Národní třídě.

„Sametová revoluce je společným dílem Slovenska i Česka, položila nám základy demokracie. Před 34 lety lidem stačila jednota, odvaha a „havlovská pravda a láska“ k tomu, aby demokracie zvítězila. To by mělo stačit i k její obraně,“ řekla ve čtvrtek slovenská prezidentka Zuzana Čaputová poté, co položila květiny a zapálila svíčku u pomníku sametové revoluce na Národní třídě v Praze.

16. listopadu 2023 14:59 Čas čtení 0:49 Oslavy 17. listopadu ovlivní dopravu v Praze. Takhle budou jezdit tramvaje Oslavy 17. listopadu ovlivní dopravu v Praze. Takhle budou jezdit tramvaje

Čaputová zdůraznila, že 17. listopad je jedním z největších svátků v novodobé historii Slovenska a České republiky. „Před 34 lety zde na Národní třídě stáli lidé proti totalitě, která se vyznačovala propagandou, lží a násilím. A stáli zde jednotně, sebrali odvahu, odmítli násilí, byli vyzbrojeni Havlovou pravdou a láskou. A jestliže jim to stačilo k vítězství demokracie, věřím, že tyto vlastnosti a hodnoty budou stačit i nám k obraně demokracie. Jediné, co je potřeba, je naše odhodlání,“ pronesla státnice.

Zmínila také, že jako prezidentka přijela naposledy položit květiny k památníku sametové revoluce v Praze. „Svému nástupci přeji, aby odkaz 17. listopadu nebyl jen historickou vzpomínkou, ale živou hodnotou,“ řekla s tím, že dnešní generace to dluží těm, kteří se o to zasloužili, a je to také závazek vůči budoucím generacím.

Sametová revoluce podle Čaputové přinesla mnoho demokratických práv a svobod, včetně svobody médií. „Svobodná média k demokracii patří. Je jasné, že média kritizují politiky a nám to může být nepříjemné, ale to je nesrovnatelné s významem svobodných médií pro demokracii,“ upozornila s tím, že jakékoliv jejich omezování může být počátkem odumírání demokracie.

Slovenská prezidentka zahájila návštěvu České republiky na Pražském hradě, kde ji dopoledne spolu s jejím partnerem Jurajem Rizmanem přivítal prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Po soukromém setkání hlav obou států následoval společný pracovní oběd. Čaputová se setkala také se slovenskou komunitou žijící v České republice a večer ji čekala diskuse se studenty Univerzity Karlovy o výzvách demokracie.

caputova
Zdroj: TASR - Barbora Vizváryová
Domů
Sdílet
Diskuse