Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
17. listopadu 2023 13:25
Čas čtení 1:34

Takto by měla vypadat dohoda mezi Izraelem a Hamásem. Dojde k přerušení bojů?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Rýsuje se potenciální dohoda mezi palestinským militantním hnutím Hamás a Izraelem, zprostředkovaná Katarem a Egyptem.

Potenciální dohoda mezi palestinským militantním hnutím Hamás a Izraelem, kterou zprostředkovaly Katar a Egypt, zahrnuje mimo jiné propuštění 50 rukojmích zajatých militanty po útoku na Izrael a dočasné příměří v Pásmu Gazy. Tiskové agentuře DPA to ve čtvrtek potvrdil zdroj obeznámený s jednáním.

17. listopadu 2023 11:03 Čas čtení 0:48 Peníze na kampaň utrácel za OnlyFans. Americký kongresman čelí doposud nejvážnějším obviněním Peníze na kampaň utrácel za OnlyFans. Americký kongresman čelí doposud nejvážnějším obviněním

Přerušení bojů nebo větší humanitární pomoc

Podle citovaného zdroje by dohoda vedla ke tří- až pětidenní přestávce v bojích v palestinské enklávě, kde Izrael provádí intenzivní letecké a pozemní útoky s cílem zlikvidovat Hamás. Izrael by výměnou za 50 rukojmích propustil 75 palestinských žen a dětí držených v izraelských věznicích, potvrdily egyptské bezpečnostní zdroje.

Dohoda rovněž předpokládá zvýšení humanitární pomoci Palestincům. Podle tohoto zdroje by přes přechod Rafáh do Pásma Gazy denně proudilo až 200 kamionů s pomocí a také cisterny s palivem, kvůli jehož nedostatku přestala fungovat zdravotnická zařízení a telekomunikační služby.

Podle tohoto zdroje Hamás s těmito body dohody v zásadě souhlasil. Jednání o možné dohodě probíhají již několik týdnů. Účastní se jich i největší spojenec Izraele, Spojené státy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ještě v neděli naznačil, že „by mohlo dojít“ k dohodě s Hamásem o propuštění rukojmích. Řekl však, že dohoda by byla výsledkem pouze vojenského tlaku. Netanjahu tehdy také uvedl, že Izrael nemá žádné informace o tom, kde se unesení rukojmí nacházejí.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Výzvy k příměří v Pásmu Gazy se však ukázaly jako velmi kontroverzní. Výzvy evropských představitelů byly Izraelem opakovaně odmítnuty s odůvodněním, že delší pauzy by daly Hamásu příležitost k přeskupení sil a přípravě dalších útoků.

gaza, palestína
Zdroj: TASR/AP

Armáda ve čtvrtek oznámila, že převzala kontrolu nad provozem přístavu v Gaze v severní části pobřežní enklávy. Během pozemní operace rovněž zabila deset bojovníků Hamásu a zničila deset tunelových šachet a další infrastrukturu. Útoky zdůvodnila tím, že Hamás využívá tuto oblast k výcviku a teroristickým útokům proti Izraeli.

Podle OSN byl ve městě Dayr Balah zničen také poslední zbývající mlýn na mouku v Pásmu Gazy. „Jeho zničení znamená, že v dohledné době nebude v Gaze k dispozici mouka vyráběná na místě,“ uvedl Úřad OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům.

5. listopadu 2023 17:42 Čas čtení 0:50 Čeští občané v Pásmu Gazy žádají o evakuaci. Ministerstvo je s nimi v kontaktu, uvedl Lipavský Čeští občané v Pásmu Gazy žádají o evakuaci. Ministerstvo je s nimi v kontaktu, uvedl Lipavský

Podle izraelských úřadů zabili bojovníci Hamásu 7. října při útoku na Izrael 1 200 lidí, převážně civilistů. Kromě toho Hamás zajal přibližně 240 osob. Izraelská armáda na masakr Hamásu reagovala bombardováním Pásma Gazy a zahájením pozemní operace s cílem zničit militantní hnutí. Palestinské úřady kontrolované Hamásem oznámily, že při odvetných izraelských úderech bylo dosud zabito více než 11 500 lidí, většinou civilistů.

Domů
Sdílet
Diskuse