Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
29. února 2024 12:20
Čas čtení 0:43

Světový den vzácných onemocnění připomíná důležitost odběrů krevní plazmy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Světový den vzácných onemocnění připomíná důležitost odběrů krevní plazmy
Zdroj: Cara Plasma

Poslední únorový den si připomínáme Světový den vzácných onemocnění. Lidem, kteří jednu z takových chorob mají, mohou pomoct léky z krevní plazmy od zdravých dárců.

Momentálně je známo okolo osmi tisíc druhů vzácných onemocnění, v Evropské unii jimi trpí mezi šesti až osmi procenty lidí, týkají se tedy 27 až 36 milionů osob. V Česku něco takového postihuje půl milionu lidí. 

29. února 2024 10:00 Čas čtení 1:03 Tomáše v dospívání zneužíval třídní učitel. U soudu dostal podmínku a teď znovu učí děti Tomáše v dospívání zneužíval třídní učitel. U soudu dostal podmínku a teď znovu učí děti

Vzácné nemoci jsou podle Národního zdravotnického informačního portálu život ohrožující nebo závažná chronická onemocnění, která se vyskytují u méně než pěti osob z deseti tisíc a která zároveň značně snižují kvalitu života postižených. Tři čtvrtiny takových nemocí jsou genetického původu. Sedmdesát procent z nich propuká už v dětství.

V léčbě vzácných onemocnění může pacientům pomoct darovaná krevní plazma. Ta je z 92 procent tvořena vodou, zbytek se skládá z minerálních solí, cukrů, tuků, hormonů, vitamínů a bílkovin. Nelze ji uměle vyrobit, a tak je třeba zdravých dárců. Pro poskytnutí léčby je však zapotřebí velké množství odběrů. 

„V momentě, kdy osoba daruje krevní plazmu, to znamená, že daruje svoje bílkoviny, které jsou v plazmě obsaženy. Z plazmy se dají následně odebrat potřebné složky a cíleně je podat pacientovi, jemuž chybí,“ řekla pro CNN Prima News Marta Sobotková, lékařka z Ústavu imunologie 2. LF UK a FN Motol.

Anketa:
Chodíš darovat plazmu?
Jasně!
Nechodím, ale chtěl*a bych.
Ne.
Jasně!
83 %
Nechodím, ale chtěl*a bych.
0 %
Ne.
17 %
Domů
Sdílet
Diskuse