Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
12. března 2024 17:10
Čas čtení 0:32

Policisté rozehnali protesty aktivistů ve Švédsku. Gretu Thunberg museli odnést

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Policisté rozehnali protesty aktivistů ve Švédsku. Gretu Thunberg museli odnést
Zdroj: Twitter/ Greta Thunberg

Švédská policie v úterý násilím vyhnala Gretu Thunberg a další aktivisty od vchodu do parlamentu, který již druhý den blokovali při protestu proti klimatickým změnám.

Desítky ekologických aktivistů v pondělí blokovaly vsedě hlavní vchody do švédského parlamentu v rámci protestu, během kterého bojovaly proti dopadům klimatické krize a podle nich politické nečinnosti. Aktivisté v pondělí odpoledne odešli, ale v úterý ráno se k protestu opět vrátili.

„Zdá se, že nemáme jinou možnost než tu sedět a narušovat systém, aby byl náš hlas slyšet,“ vysvětlila Greta Thunberg.

Thunberg dva policisté zvedli a odtáhli asi 20 metrů ode dveří, kde ji položili na zem. Některé protestující strážníci v policejních dodávkách odvezli pryč.

Jednadvacetiletá Thunberg se stala tváří mládežnického klimatického aktivismu díky protestům, které začaly v roce 2018 před švédským parlamentem a rychle se rozrostly v globální hnutí.

Loni byla zadržena policií a vyvedena z protestů v několika zemích včetně Švédska, Norska a Německa. Britský soud ji minulý měsíc zprostil obvinění z přestupků proti veřejnému pořádku.

Domů
Sdílet
Diskuse