Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
22. března 2024 18:10
Čas čtení 0:43

Mount Everest začal zapáchat. Úřady ohlásily v boji s výkaly novou povinnost

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mount Everest začal zapáchat. Úřady ohlásily v boji s výkaly novou povinnost
Zdroj: TASR/AP

Zdolání nejvyššího bodu světa se do budoucna ještě zkomplikuje. Místní úřady zavádí nový protokol.

Znečištění způsobené lidským odpadem je na Everestu problémem už řadu let. V reakci na to úřady v letošní sezóně nařídily, že horolezci musí z hory odstraňovat své výkaly. Ukládat je budou do biologicky rozložitelných sáčků.

20. března 2024 14:30 Čas čtení 0:35 FOTO: V Praze vzniká nové nádraží. Podívej se, jak bude vypadat FOTO: V Praze vzniká nové nádraží. Podívej se, jak bude vypadat

Jednat se má o trvalou změnu. „Doufáme, že zavedením povinnosti používat biologicky rozložitelné sáčky na výkaly iniciujeme významnou pozitivní změnu a ochráníme tuto památku světového dědictví před dalšími škodami způsobenými... znečištěním lidským odpadem,“ uvedl pro The Guardian Mnigma Sherpa, předseda obce Pasang Lhamu. „Naše hory začaly zapáchat,“ dodal pro BBC.

V minulosti museli horolezci své výkaly zahrabávat do země, to však nebylo vždy možné. „Nahoře v horách je taková zima, nedostatek kyslíku a přirozených mikrobů, že se výkaly nerozkládají, ale zůstávají ležet na místě. Můžou tam ležet celou věčnost,“ poznamenal horolezec Allan Cohr.

Podobné sáčky již zavedly i jiné oblíbené hory jako Denali nebo Mount Vinson. Alan Arnett, další z horolezců, však zpochybnil, zda se podaří nové pravidlo opravdu zavést. Podle něj Nepál často vydává podobná oznámení, ale nedaří se mu je dodržet. Taky si není jistý, jak se místním podaří likvidovat tak obrovské množství výkalů. 

Domů
Sdílet
Diskuse