Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
23. května 2024 v 12:55
Čas čtení 0:57

Ostříhání vlasů a vyhrožování ne, plácnutí ano. Jaké výchovné strategie používají rodiče v Česku?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ostříhání vlasů a vyhrožování ne, plácnutí ano. Jaké výchovné strategie používají rodiče v Česku?
Zdroj: Freepik / Freepik / volně k užití

Novela občanského zákoníku doplní rodičovskou odpovědnost o péči o zdraví dítěte a jeho vývoj bez tělesného trestání. Průzkum agentury STEM/MARK ale ukázal, že většina rodičů o změně neví.

O právní změně se doslechla asi třetina lidí, kteří mají děti. Tělesné tresty u nás přitom používá až polovina z nich. „To je alarmující zjištění. Předávají se jako štafeta z generace na generaci. Ti, kdo byli od rodičů biti, většinou rovněž bijí,“ upozornila předsedkyně vládního Výboru pro práva dítěte Eva Petrová. „Přitom dnes již díky výzkumům víme, že tělesné tresty nefungují a neprospívají duševnímu zdraví dětí,“ doplnila.

22. května 2024 v 14:55 Čas čtení 1:07 Samosběr jahod vol. 2: Koukni, kde už zahájili sezonu a kolik zaplatíš Samosběr jahod vol. 2: Koukni, kde už zahájili sezonu a kolik zaplatíš

„Stát musí garantovat takový systém podpory, aby každý rodič, který se dostane do fáze, kdy si není jistý, jak k chování svého dítěte přistoupit, našel oficiální a vědecky ověřené informace a měl možnost se obrátit na odborníka nebo linku pomoci,“ uvedla vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. 

Radu ohledně výchovy dětí hledá nejvíc rodičů (59 procent) přímo ve svém okolí, tedy v rámci rodiny, u svých rodičů nebo přátel, necelá třetina (32 procent) v online zdrojích a necelá čtvrtina (24 procent) na sociálních sítích. Pomoc u odborníků pak uvedlo jen 18 procent rodičů.

Průzkum také ukázal, které tresty považují rodiče za nepřijatelné. Více než 70 procent tak označilo ostříhání vlasů, vyhrožování umístěním do dětského domova a klečení na podlaze (případně na předmětu).

22. května 2024 v 9:15 Čas čtení 0:35 Česko zasáhne velký výpadek léků. Podívej se, které přípravky budou v lékárnách chybět Česko zasáhne velký výpadek léků. Podívej se, které přípravky budou v lékárnách chybět

Výprask vařečkou či páskem a studenou sprchu považuje za nepřijatelné kolem 60 procent rodičů. Přijatelnější je pro ně však facka či tělesná námaha, s tím nesouhlasí 47 procent. Za nejpřijatelnější poté dotázaní považovali zákaz sledování televize, zabavení mobilu či plácnutí přes ruku. Jen 26 procent potom za nepřijatelné označilo pohlavek.

průzkum, tělesné tresty
Zdroj: STEM/MARK
Domů
Sdílet
Diskuse