Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
22. května 2024 v 9:15
Čas čtení 0:35

Česko zasáhne velký výpadek léků. Podívej se, které přípravky budou v lékárnách chybět

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zasáhne velký výpadek léků. Podívej se, které přípravky budou v lékárnách chybět
Zdroj: Unsplash/Sharon McCutcheon/volně k užití

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na svém webu zveřejnil seznam léků, které budou v nejbližších dnech a týdnech chybět v českých lékárnách. Mezi chybějícími léky jsou medikamenty určené k léčbě depresí či vysokého tlaku.

Výpadky léčiv podle ústavu nastaly z výrobních důvodů. Jak informuje server TN.cz, dodávky některých z nich se zřejmě podaří obnovit až v září. 

Do příštího týdne si pacienti v lékárnách nekoupí například tablety Kapidin v balení 10 mg, které slouží k léčbě vysokého tlaku. Až 14. června se očekává obnovení dodávek přípravku Aripiprazole Zentiva, který je určen pacientům se schizofrenií. Kromě toho je určen také pacientům s bipolární poruchou či k prevenci nové manické epizody u dospělých. 

22. dubna 2024 v 11:19 Čas čtení 0:39 Pozor na běžné léky na bolest. Mohou vážně poškodit srdce, varuje lékařka Pozor na běžné léky na bolest. Mohou vážně poškodit srdce, varuje lékařka

Až do léta bude v lékárnách chybět také antidepresivum Argofan v balení 75 mg, které pomáhá pacientům s depresí či jinými onemocněními, mezi která patří i úzkostlivá porucha. V lékárnách by se měl znovu objevit 13. září. 

Od 14. června do 31. července musí pacienti počítat s výpadkem dodávek léku Solifenacin G.L.Pharma v balení 5 mg. Přípravek se užívá k léčbě stavu zvaného hyperaktivní močový měchýř. 

Kompletní seznam nedostupných léčiv naleznete zde

Domů
Sdílet
Diskuse