Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a další letní festivaly
Karolína Fejtová
25. května 2024 11:30
Čas čtení 0:34

Na českém gymnáziu odmaturovala umělá inteligence. Co dostala za známky?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na českém gymnáziu odmaturovala umělá inteligence. Co dostala za známky?
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Na gymnáziu v Příboře na Novojičínsku si v pátek zkusila maturitu umělá inteligence. Zkoušku dospělosti dělala za tří předmětů – dějepisu, fyziky a českého jazyka. Co jí dělalo největší problém?

Počítač zvládl zkoušku z dějepisu o poválečném vývoji v Československu na jedničku. To samé i u fyziky, kterou zvládl výborně. V obou případech své odpovědi však musel upřesňovat, původně totiž hovořil velmi obecně.

21. května 2024 12:41 Čas čtení 0:32 Na tyto školy máš ještě šanci se dostat. Podívej se, kde všude byla vyhlášena druhá kola Na tyto školy máš ještě šanci se dostat. Podívej se, kde všude byla vyhlášena druhá kola

Největší problém nastal u českého jazyka a literatury, kde umělou inteligenci komise zkoušela z knihy Jiřího Wolkera. Rozbor veršů či básnických významů byl pro počítač těžký. Dostal dvojku. Rozdíly mezi opravdovými maturanty a počítačem jsou podle učitelů stále velké.

„Když to přeženu, je to hodně chytrý autocomplete, tedy doplňování slov. Nepřemýšlí tak jak lidé. Student může něco vymyslet, ale počítač čistě závisí na datech, na kterých byl natrénovaný, a není ještě schopen se něco doučit,“ cituje iRozhlas Denise Valáška, autora experimentu.

Společnou část maturit již mají žáci za sebou, nyní je čeká profilová část, která probíhá od 16. května do 10. června. Maturity na podzim proběhnou v termínu 1. až 20. září.

Domů
Sdílet
Diskuse