Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
14. června 2024 v 13:03
Čas čtení 0:35

Konec diskriminace. Darovat krev budou nově moci i muži mající sex s muži

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Konec diskriminace. Darovat krev budou nově moci i muži mající sex s muži
Zdroj: Unsplash / Aman Chaturvedi

Až dosud bylo mužům majícím sex s muži darování krve zcela zapovězeno. Ministerstvo zdravotnictví však od července doporučilo zažitou praxi změnit a nově tak bude podmínkou pro dárcovství odstup minimálně čtyř měsíců od análního sexu s novým partnerem.

Jak informuje server Novinky.cz, dobrovolní dárci před odběrem krve vyplňují dotazník, který se týká jejich zdravotního stavu a případného rizikového chování. Lidé jsou v rámci odběru seznámeni také s poučením pro dárce, které vyjmenovává jednotlivé rizikové faktory, které mohou vést k vyřazení z dárcovství. 

14. června 2024 v 12:05 Čas čtení 0:50 Řeznice v důchodu, učitelka ve vazbě nebo rasistický řidič. Tohle jsou nejbizarnější noví europoslanci Řeznice v důchodu, učitelka ve vazbě nebo rasistický řidič. Tohle jsou nejbizarnější noví europoslanci

Až dosud byli z dárcovství vyřazováni muži, kteří kteří měli během posledních šesti měsíců styk s jiným mužem. Podle nových pravidel ministerstvo doporučuje kromě trvalého vyřazení osob, které byly pozitivně testovány na přítomnost viru HIV, případně trpí chorobou AIDS, vyloučit také  osobu, která měla chráněný nebo nechráněný anální pohlavní styk s novým sexuálním partnerem, a to na čtyři měsíce od poslední takové aktivity. 

V pátek přijme prezident Petr Pavel u příležitosti Světového dne dárců krve na Pražském hradě lidé, kteří pravidelně a bezpříspěvkově darují krev. Dárce, kteří mají na svém kontě desítky odběrů, ocení medaile Jana Jánského, Zlatými kříži či plaketou Český červený kříž.

Domů
Sdílet
Diskuse