Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Aneta Gospičová TASR
15. června 2024 v 12:10
Čas čtení 0:30

Slovensko má novou hlavu státu. Peter Pellegrini složil prezidentský slib

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Slovensko má novou hlavu státu. Peter Pellegrini složil prezidentský slib
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Pellegriniho zvolili občané Slovenské republiky v druhém kole prezidentských voleb, které se konalo 6. dubna.

Peter Pellegrini se ujímá funkce prezidenta Slovenské republiky. Ve funkci vystřídal Zuzanu Čaputovou. Přísahu složil na ustavující schůzi Národní rady Slovenské republiky v Bratislavě. Ve svém inauguračním projevu představil svou vizi veřejné služby ve funkci hlavy státu.


Poté se prezident přesune na bratislavské Hviezdoslavovo náměstí, kde se uskuteční přehlídka Ozbrojených sil Slovenské republiky. V bratislavské katedrále svatého Martina se poté uskuteční slavnostní bohoslužba Te Deum.


Program bude pokračovat příjezdem do Prezidentského paláce a symbolickým převzetím úřadu. Následovat bude přehlídka čestné stráže prezidenta a slavnostní oběd, na který Pellegrini pozval 15 mladých lidí a 15 seniorů.


V sobotu večer Pellegrini položí věnec u památníku M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji a později u památníku Brána svobody na bratislavském Děvíně. Inaugurační den bude zakončen slavnostní recepcí na Bratislavském hradě.

Domů
Sdílet
Diskuse