Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
25. července 2024 v 7:10
Čas čtení 0:56

Tenhle lék a dovolenkový must have má dlouhodobý výpadek, možná už se na trh vůbec nevrátí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tenhle lék a dovolenkový must have má dlouhodobý výpadek, možná už se na trh vůbec nevrátí
Zdroj: Česká lékárnická komora

Oblíbený lék na střevní potíže Endiaron má dlouhodobý výpadek. Může za to nouze o účinnou látku kloroxin, kterou aktuálně nikdo nevyrábí. Nedostatek léku by měl trvat do konce ledna 2025, může se ale stát, že se výrobce rozhodne ho již vůbec nevyrábět.

Unikátní český lék Endiaron zastavuje a léčí průjem, aniž by výrazně ovlivnil střevní mikroflóru. Jeho důležitou součástí je účinná látka kloroxin. Ta funguje podobně jako antibiotikum – ničí špatné organismy, zatímco ty prospěšné ve střevech nechává. Kloroxin teď ovšem není na trhu.

24. července 2024 v 7:25 Čas čtení 0:40 Co má Rusko v plánu? Putinova pravá ruka se prořekla Co má Rusko v plánu? Putinova pravá ruka se prořekla

„Současný registrovaný dodavatel účinné látky ukončil svou činnost. Nyní proto hledáme nového dodavatele, který musí projít interním auditem, abychom následně požádali o změnu v registrační dokumentaci uvedeného léku,“ vysvětlil zdlouhavý proces obnovy produkce Endiaronu mluvčí firmy Sanofi Libor Kytýr pro CNN Prima News.

Na navrácení Endiaronu na prodejní pulty si tedy budou muset lidé ještě počkat. Není ale ani jisté, že se tak vůbec stane. „Pokud se držitel licence na výrobu léku rozhodne znovu vyrábět, tak to bude proces třeba na dva roky,“ uvedl pro server ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

24. července 2024 v 13:00 Čas čtení 5:53 Byli jsme v nejhůře hodnocené restauraci v Chorvatsku. Obsluha smrděla cigaretami, přinesli nám syrovou pizzu a vodu za 160 korun Byli jsme v nejhůře hodnocené restauraci v Chorvatsku. Obsluha smrděla cigaretami, přinesli nám syrovou pizzu a vodu za 160 korun

Ačkoliv oficiálně trvá výpadek oblíbeného léčiva od ledna tohoto roku, některé lékárny ho nemají na skladu mnohem déle. „Pilulka lékárny nemají Endiaron k dispozici už od loňského roku, a to přesně od června 2023,“ popsala mluvčí společnosti Pilulka lékárny Magda Volná. Některé lékárny mluví dokonce o dvou letech.

Za Endiaron neexistuje plnohodnotná náhrada. Odborníci doporučují aktivní uhlí, to ale funguje na jiném principu. Jiná léčiva jsou podstatně dražší, případně je může člověk zakoupit jedině proti lékařskému předpisu.

24. července 2024 v 8:51 Čas čtení 1:34 Roste trend „sharentingu“, experti bijí na poplach. Proč fotografie dětí nesdílet? Roste trend „sharentingu“, experti bijí na poplach. Proč fotografie dětí nesdílet?

Endiaron si tedy na dovolenou letos nepřibalíš. Pokud se obáváš střevních potížích při svých cestách, doporučují lékárníci nasadit před odjezdem probiotika a brát je po celou dobu dovolené.

Domů
Sdílet
Diskuse