Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
19. srpna 2024 v 12:02
Čas čtení 1:10

V Praze roste počet cizinců, do roku 2050 jich bude téměř milion

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Praze roste počet cizinců, do roku 2050 jich bude téměř milion
Zdroj: Unsplash / Doris F. Borch

V hlavním městě setrvale narůstá počet cizinců, aktuálně tvoří až čtvrtinu obyvatel.

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) ve své nové analýze, kterou na svém webu zveřejnilo Centrum architektury a městského plánování (CAMP), uvedl, že mezi lety 2001 až 2022 se počet cizinců v Praze zvýšil ze 61 na 345 tisíc. To znamená nárůst o neuvěřitelných 450 procent.

12. září 2022 v 16:37 Čas čtení 1:40 Počet obyvatel České republiky se mírně zvýšil, hlavní příčinou je migrace Počet obyvatel České republiky se mírně zvýšil, hlavní příčinou je migrace

Cizinci v hlavním městě tvoří až 40 procent všech cizinců žijících v Česku. Nejvíce osob pochází z Ukrajiny, Slovenska, Ruska a Vietnamu, významná část lidí ale přichází také z Rumunska, Bulharska, Indie nebo Filipín.

Mezi důvody, které cizince do Prahy táhnou, patří zejména práce, studium či kvalitní městské prostředí. V pracovní oblasti nově příchozí zastávají zejména pozice, o které mezi českou populací není velký zájem. Jedná se hlavně o stavebnictví, úklidové služby či pohostinství. Tyto obory jsou na zahraničních zaměstnancích prakticky závislé.

9. srpna 2023 v 17:06 Čas čtení 0:42 Ukrajinci v Česku si nevydělají ani 150 korun na hodinu. Žijí pod hranicí příjmové chudoby Ukrajinci v Česku si nevydělají ani 150 korun na hodinu. Žijí pod hranicí příjmové chudoby

Jak uvádí ředitel IPRu Ondřej Boháč, cizinci svým příchodem mimo jiné snižují věkový průměr pražské populace. „Růst počtu cizinců představuje jednu z hlavních výzev pro současná města. V Praze, kde je průměrný věk české populace 44 let, cizinci s průměrným věkem 40 let město výrazně omlazují a představují cennou pracovní sílu. Je však třeba myslet na to, že roste i počet zde narozených dětí cizinců, což vyžaduje zohlednění jejich potřeb ve školních zařízeních,“ říká.

Do roku 2050 přijde až milion cizinců 

V Praze aktuálně prakticky neexistuje nezaměstnanost, avšak počet volných pracovních míst zůstává vysoký. Zaměstnanci tak hledají novou pracovní sílu, což se odráží na vyšším počtu nové příchozích. Podle IPRu tak lze předpokládat, že tento trend bude pokračovat i do budoucna.

7. února 2024 v 7:00 Čas čtení 3:17 Ukrajinci v Česku dávky nevysávají, realita je drsná. Nesmí mít úspory, nejhůř jsou na tom ženy Ukrajinci v Česku dávky nevysávají, realita je drsná. Nesmí mít úspory, nejhůř jsou na tom ženy

Podle analýzy se očekává, že do roku 2050 naroste počet cizích státních příslušníků v pražské populaci na 598 až 920 tisíc. Nárůst se navíc zřejmě odehraje ve všech věkových kategoriích, nejvíce patrný by měl být ve věkové skupině 50 a více let.

Domů
Sdílet
Diskuse