Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
9. srpna 2023 17:06
Čas čtení 0:42

Ukrajinci v Česku si nevydělají ani 150 korun na hodinu. Žijí pod hranicí příjmové chudoby

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ukrajinci v Česku si nevydělají ani 150 korun na hodinu. Žijí pod hranicí příjmové chudoby
Zdroj: TASR/Emilio Morenatti

Sedm z deseti ukrajinských uprchlíků v Česku žije pod hranicí příjmové chudoby. Nezaměstnaná jich je však pouze jedna třetina ve věku nad 17 let.

Dvě třetiny Ukrajinců podle šetření nevydělávají ani 150 korun čistého na hodinu, vyplývá z výsledků výzkumu agentury PAQ Research Hlas Ukrajinců. Až tři pětiny zaměstnaných pracují na pozici nižší, než na jakou mají kvalifikaci. Nad tuto částku dosáhne 47 procent mužů a 27 procent žen. Paradoxem je, že ženy disponují vysokoškolským vzděláním mnohem častěji než muži.

Pořadatelé výzkumu proto doporučují posílit kurzy češtiny, asistenci při hledání odpovídající práce či kontroly. Proměnou by měla projít také podoba humanitárních dávek, které v červnu pobíralo 55 procent ukrajinských uprchlíků aspoň pro jednoho člena domácnosti. Chudobou jsou ohroženy především rodiny s dětmi a senioři. 

5. srpna 2023 17:53 Čas čtení 1:06 VIDEO: Podívej se na video z dronu, kterým Ukrajinci zasáhli ruský tanker VIDEO: Podívej se na video z dronu, kterým Ukrajinci zasáhli ruský tanker

Průměrný hodinový výdělek uprchlíků činí 167 korun. Oproti loňskému březnu tato částka vzrostla o 16 korun. Podle autorů lze tento nárůst vysvětlit postupným přesouváním Ukrajinců z nižších do více kvalifikovaných pozic. 

Dobrovolný výzkum se konal v průběhu června. Jednalo se již o šestou vlnu šetření, kterého se od loňského roku zúčastnilo již 1425 domácností, v nichž žije 3789 uprchlíků z Ukrajiny. Cílem autorů je zjistit aktuální situaci lidí, kteří do Česka přišli po ruském vpádu na Ukrajinu.

4. srpna 2023 17:54 Čas čtení 0:59 Kuchař v Brandýse pustil Ukrajince ruskou hymnu a zvuk sirén. Šéf ho za to vyhodil z práce Kuchař v Brandýse pustil Ukrajince ruskou hymnu a zvuk sirén. Šéf ho za to vyhodil z práce
Domů
Sdílet
Diskuse