Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
30. srpna 2024 v 11:45
Čas čtení 0:46

Řidičáky pro sedmnáctileté mají úspěch. Úřady jich vydaly už 14 tisíc, obavy se nenaplnily

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Řidičáky pro sedmnáctileté mají úspěch. Úřady jich vydaly už 14 tisíc, obavy se nenaplnily
Zdroj: NOBE

Řidičské průkazy pro sedmnáctileté mají v Česku úspěch. Úřady jich od ledna vydaly 14 tisíc.

Od ledna mohou v Česku za volant usednout i sedmnáctiletí řidiči. Do jejich plnoletosti je na cestách ale musí provázet registrovaný mentor. Od začátku letošního roku vydaly úřady na 14 tisíc řidičských průkazů pro nezletilé, registrovaných mentorů evidují na 17 tisíc rovnoměrně rozdělených mezi muže a ženy. Řekl to Ministr dopravy Martin Kupka v rozhovoru pro Lidové noviny.

Mentory se stávají převážně rodiče. Ti musí minimálně deset let držet řidičský průkaz a pět let jezdit bez trestného bodu. „Zaznívaly obavy, že mentory budou prarodiče, kteří už třicet let neřídí, to ale naše statistiky nepotvrzují. Nejčastěji jde o rodiče, aktivní řidiče,“ uvedl Kupka.

Pro autoškoly to není problém

Obavy z neopatrné jízdy či vážných bouraček u nezletilých řidičů se podle něj nenaplnily. Zaznamenané kolize jsou podle něj typově jen „odřené plechy“, což je u začínajících řidičů běžné.

Panovaly rovněž pochybnosti, zda nebudou pod náporem zájemců přetížené autoškoly. Ty ovšem zatím žádný problém s kapacitou nehlásí. Naopak uvítaly novou příležitost začít pořádat i kurzy pro mentory.

26. ledna 2024 v 12:00 Čas čtení 0:13 KVÍZ: Poznáš stará auta, která brázdila československé silnice za socialismu? KVÍZ: Poznáš stará auta, která brázdila československé silnice za socialismu?

Nezletilí řidiči mohou mít až čtyři mentory, jeden mentor může dohlížet na více řidičů. Mentor musí sedět na sedadle spolujezdce a aktivně sledovat dění na vozovce a chování řidiče.

Domů
Sdílet
Diskuse