Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Ábelová
4. září 2024 v 7:00
Čas čtení 0:48

Itálie možná zavede novou daň pro turisty. Mohli by platit přes 600 korun za jednu noc

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Itálie možná zavede novou daň pro turisty. Mohli by platit přes 600 korun za jednu noc
Zdroj: Unsplash/Daniel Basso/volně k užití

Itálie zvažuje možnost, že by zavedla turistickou daň ve výši až 25 eur (627 korun) za noc. Má se tím regulovat počet turistů v oblíbených oblastech, jako jsou Benátky, Řím nebo Florencie.

Tento rok Benátky již zavedly turistický poplatek, který musí platit při vstupu do historického centra jednodenní návštěvníci. Poplatek byl zaveden od 25. dubna do 5. května, potom se platil pouze o víkendech. Cílem zavedení turistické daně v Itálii by byla regulace turistů i lepší financování pro místní služby, jako je například sběr odpadu, informuje stanice CNN Prima NEWS.

24. ledna 2024 v 16:07 Čas čtení 1:20 Chystáš se v létě na skok do italských Benátek? Dej si pozor na nový poplatek Chystáš se v létě na skok do italských Benátek? Dej si pozor na nový poplatek

„V době nadměrného cestovního ruchu diskutujeme o možnostech, které by skutečně pomohly zlepšit služby a učinit turisty zodpovědnějšími,“ sdělila italská ministryně cestovního ruchu Daniela Santanche.

Výše daně by mohla dosáhnout až 25 eur za noc a lišila by se v souvislosti s cenou ubytování turistů. V případě, že by jejich ubytování přesahovalo částku 750 eur za noc, daň by se mohla vyšplhat až na zmíněných 25 eur za noc. Pro turisty, kteří si zaplatí levnější ubytování, by daň začínala už na pěti eurech za noc.

Jak ale informuje Independent, odborníci se domnívají, že by zavedení daně mohlo vést k problémům, jako je například snížení zájmu o turistickou destinaci. Ministerstvo cestovního ruchu momentálně zvažuje další návrhy. Pokud by byla daň v budoucnu schválena, jednalo by se o celoplošné zavedení v celé zemi. Tudíž by daň platila i pro města, která nejsou považována za turistická centra.

Domů
Sdílet
Diskuse