Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
včera 21. září 2024 v 17:42
Čas čtení 2:01

VÝSLEDKY VOLEB: ANO v krajských volbách drtivě zvítězilo, vyhrálo v 10 krajích

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VÝSLEDKY VOLEB: ANO v krajských volbách drtivě zvítězilo, vyhrálo v 10 krajích
Zdroj: Úřad vlády ČR

Letošní krajské volby podle průběžných výsledků jasně ovládlo opoziční hnutí ANO. Vyhrálo stejně jako před čtyřmi lety v 10 ze 13 krajů.

Ve třech krajích míří k výhře vládní strany vedené dosavadními hejtmany. V Jihočeském kraji získala nejvíc hlasů ODS Martina Kuby, v Jihomoravském kraji koalice Spolu v čele s Janem Grolichem (KDU-ČSL) a v Libereckém kraji jsou zatím první Starostové pro Liberecký kraj Martina Půty těsně před ANO. Hnutí ANO tak obhájilo vítězství před čtyřmi lety, tehdy ale nakonec získalo jen tři hejtmany. Velkým neúspěchem skončí krajské volby pro vládní Piráty, vedení strany proto svolalo republikové fórum a dalo své funkce k dispozici.

Průběžná volební účast činila okolo 17:00 necelých 33 procent, tedy méně než v minulých krajských volbách, kdy byla 38 procent.

21. září 2024 v 15:22 Čas čtení 0:42 Pivo za 375 korun. V Mnichově startuje Oktoberfest, cena piva se vyšplhala na historické maximum Pivo za 375 korun. V Mnichově startuje Oktoberfest, cena piva se vyšplhala na historické maximum
21. září 2024 v 17:00 Čas čtení 0:34 Extrémní počasí bude čím dál častější. Postihne většinu lidstva, varují vědci Extrémní počasí bude čím dál častější. Postihne většinu lidstva, varují vědci
21. září 2024 v 10:47 Čas čtení 0:57 Záhadné vraždy po téměř 50 letech vyřešeny. Policie dopadla brutálního vraha, skrýval se v Evropě Záhadné vraždy po téměř 50 letech vyřešeny. Policie dopadla brutálního vraha, skrýval se v Evropě

Hlasování se dnes a v pátek konalo týden po ničivých záplavách, které zkomplikovaly přípravy na volby v několika desítkách nejvíce zasažených obcích na severu Moravy a ve Slezsku. Se zajištěním hlasování v mimořádných podmínkách po přírodní pohromě tam musel pomoci stát. Účast ve městech a obcích, kde velká voda způsobila největší škody, byla výrazně nižší než před čtyřmi lety.

Souběžně s výběrem krajských zastupitelů se tento víkend konal i souboj o 27 křesel v Senátu. Už v prvním kole byli letos senátory zvoleni nejméně čtyři kandidáti, což je nejvíce v historii obměn třetiny členů horní parlamentní komory. Mandát obhájil diplomat a někdejší prezidentský kandidát Pavel Fischer, a to ve volebním obvodu Praha 12. Rozhodnuto je i na Vsetínsku, kde zvítězil dosavadní senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podle propočtu ČTK obhájil mandát na Karvinsku Petr Vícha (ČSSD) a v Ostravě zvítězil Martin Bednář (ANO). Porazil tak dosavadního senátora Leopolda Sulovského (Ostravak).

Tam, kde žádný z kandidátů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, se příští pátek a sobotu uskuteční druhé a rozhodující kolo voleb. Nejvíce křesel v senátních volbách obhajovala ODS, která usiluje i o to, aby v čele Senátu zůstal občanský demokrat Miloš Vystrčil.

ANO podle místopředsedy hnutí Karla Havlíčka potřebuje v krajích výrazná vítězství, aby je nebylo možné obejít při sestavování koalic. Premiér a předseda ODS Petr Fiala na základě průběžných výsledků očekával, že ANO zopakuje vítězství z minulých voleb, pozitivně zatím hodnotil i výsledky své strany. Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová předpokládala, že hnutí ANO bude mít v krajských volbách náskok. Je ale nutné počkat na následná vyjednávání v krajích, řekla novinářům.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Krajské volby jsou považovány za test obliby stran a hnutí před sněmovními volbami v příštím roce. I když před čtyřmi lety ANO zvítězilo v deseti ze třinácti krajů, dokázalo kvůli povolebním koalicím obsadit pouze místa tří ze 13 hejtmanů, podobně jako ODS. Nejvíce hejtmanských míst, a to čtyři, získali v minulých volbách Starostové, přestože tehdy vyhráli jen ve středních Čechách a Libereckém kraji. V Královéhradeckém kraji se prosadila koalice ODS, STAN a Východočechů, v níž pro letošní volby STAN vystřídala KDU-ČSL. Tato strana stejně jako Piráti a Sociální demokracie obsadila po jednom hejtmanském křesle.

Volby se podle dosavadních informací obešly bez zásadních problémů i v regionech, které se těžce vzpamatovávají z nedávných katastrofálních povodní. Policie musela po skončení hlasování řešit incident u vchodu do pražského sídla KSČM v ulici Politických vězňů v Praze, kam odpoledne skupina lidí vhodila červené dýmovnice.

Domů
Sdílet
Diskuse