Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Vincenc Novák
včera 22. září 2024 v 17:08
Čas čtení 0:25

Podvodník vytáhl z lidí prostřednictvím SMS zpráv desítky tisíc korun. Na tento trik si dej pozor

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Podvodník vytáhl z lidí prostřednictvím SMS zpráv desítky tisíc korun. Na tento trik si dej pozor
Zdroj: Unsplash/Asterfolio/volně k užití

Uherskohradištští kriminalisté přijali v minulých dnech několik oznámení ohledně podvodu, díky kterému neznámý pachatel vylákal pomocí SMS zpráv přístup k internetovému bankovnictví od nic netušících lidí.

Textové zprávy obsahovaly výzvu k zaplacení pokuty za rychlost. Jejich součástí byl přiložený odkaz, který vedl do falešného internetového bankovnictví. Z této stránky se pak zadané přístupové údaje posílaly rovnou do rukou podvodníka. 

18. září 2024 v 7:58 Čas čtení 0:57 Pozor na tyto sms. Kyberšmejdi už se přiživují na povodňovém neštěstí Pozor na tyto sms. Kyberšmejdi už se přiživují na povodňovém neštěstí

Pachatel podle policistů získaná data obratem zneužil ve svůj prospěch návštěvou cizího bankovního účtu, odkud prováděl různé platby a převody. Tím způsobil škodu, jejíž výše přesáhla částku 30 tisíc korun. 

Neznámá osoba se tak dopustila trestných činů podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení jí hrozí trest odnětí svobody až do výše osmi let. 

Domů
Sdílet
Diskuse