Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
9. září 2024 v 10:29
Čas čtení 0:51

V zemích NATO opět řádili ruští hackeři. Měli stát za kybernetickými útoky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V zemích NATO opět řádili ruští hackeři. Měli stát za kybernetickými útoky
Zdroj: Freepik / freepik

Německá civilní kontrarozvědka varuje před jednotkou ruské tajné vojenské služby GRU. Podle německých zpravodajců měla jednotka stát za kybernetickými útoky v zemích NATO a Evropské unie.

Jedná se konkrétně o jednotku 29155. Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), tedy německá civilní kontrarozvědka, vydala na svých webových stránkách prohlášení, v němž varuje před jejími aktivitami. Odvolává se při tom na výstrahy zahraničních zpravodajských služeb včetně amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a Národní bezpečnostní agentury (NSA).

„Od začátku je zřejmým cílem tohoto aktéra vysledovat pomoc Ukrajině a narušit ji,“ uvádí BfV. Cílem útoků jsou podle německých zpravodajců nejen země NATO, ale i země Latinské Ameriky a střední Asie. Útoky se podle nich zaměřují na „kritickou infrastrukturu, jako jsou vládní místa, podniky z oborů financí a dopravy, energetika a zdraví.“

28. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 3:46 Kdo je záhadný zakladatel Telegramu? Pavel Durov má přes sto dětí a od malička byl matematický génius Kdo je záhadný zakladatel Telegramu? Pavel Durov má přes sto dětí a od malička byl matematický génius

Koncem minulého týdne informovaly České Vojenské zpravodajství a Bezpečnostní informační služba (BIS), že se pod vedením amerického partnera FBI podílely na odhalení kybernetického aktéra spojeného s jednotkou 29155 ruské tajné vojenské služby GRU.

V Česku je tato jednotka nechvalně proslulá také kvůli výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Podezřelá je také z otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala novičokem v britském Salisbury v roce 2018.

Domů
Sdílet
Diskuse