Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
26. dubna 2023 9:14
Čas čtení 0:18

Obrazem: Dojemné fotky dětí z Černobylu. Uplynulo 37 let od největší jaderné katastrofy lidstva

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Obrazem: Dojemné fotky dětí z Černobylu. Uplynulo 37 let od největší jaderné katastrofy lidstva
Zdroj: Getty Images/Ezra Shaw/Contributor

Psalo se 26. dubna 1986 a oblohou v okolí Černobylské jaderné elektrárny začaly poletovat malé ohořelé částečky.

V první chvíli nikdo netušil, co se stalo. Vybuchl Černobyl. Do ovzduší se dostaly radioaktivní látky, které připravily o život mnoho lidí, zvířat a kontaminovaly okolní prostřední. A nejen to. Radioaktivní spad zasáhl také značnou část Evropy, čímž se výbuch Černobylu zapsal do historie jako nejzávažnější havárie jaderné energetiky. 

26. dubna 2023 8:30 Čas čtení 0:38 KVÍZ: Od černobylské havárie uplynulo 37 let. Co všechno o ní víš? KVÍZ: Od černobylské havárie uplynulo 37 let. Co všechno o ní víš?

Dnes je tomu již 37 let, co vybuchla Černobylská jaderná elektrárna. Havárie ovlivnila životy tisíců lidí všech generací. Podívej se na tyto dojemné fotky dětí, které zažily výbuch v Černobylu. 

Pětiletá Anya Petrušková, které byl diagnostikován lymfosarkom, stojí za čtyřletým Andrejem Sabirovem z Gomelu, který si 20. srpna 1996 v Gomelské oblastní klinické nemocnici v Bělorusku opírá hlavu o bok postele. Andrejovi byla diagnostikována leukémie. Zpráva OSN z roku 1995 uvádí, že černobylská katastrofa způsobila stoprocentní nárůst výskytu rakoviny a leukémie u dětí. Desetiletý Igor v nemocnici v Borovljanech. Onemocněl leukémií.Dvouletá Nastya Dolgovevets z vesnice Slutsk v Minské oblasti v Bělorusku sedí 16. srpna 1996 na své posteli na dětském oddělení Výzkumného onkologického ústavu v Minsku. Byl jí diagnostikován nádor levého zápěstí. Stopy na její hlavě byly od jódu, který lékaři používali k zakrytí malých teček, které se na jejím těle začaly objevovat a u kterých si nebyli jisti, z čeho jsou.Valia Voronková, mladá ruská dívka, která přišla o nohu po černobylské havárii, si zkouší protézy.
Zobrazit galerii
(10)
Domů
Sdílet
Diskuse