Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Kuni Nguyenová
27. dubna 2023 13:00
Čas čtení 3:31

Co dělá TikTok pro to, aby ho v Česku nezakázali? Zeptali jsme se zástupců firmy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Co dělá TikTok pro to, aby ho v Česku nezakázali? Zeptali jsme se zástupců firmy
Zdroj: Pixabay/konkarampelas/na voľné použitie

Únik dat do Číny, odliv uživatelů a nebezpečné výzvy. Evropští zástupci TikToku se (ne)vyjádřili ke kontroverzním tématům pro Refresher.

Platforma na vytváření a sdílení krátkých videí s hudebními motivy alias TikTok tento týden pořádala v Praze vůbec první konferenci TikTok Day a s Refresherem jsme byli u toho.

Evropští zástupci zde představili nejen své plány pro český trh, ale také stanovisko, jak se k výhrůžkám zákazu staví. Pro řadu institucí je problematický fakt, že aplikace je vyvíjená čínskou společností ByteDance. Ve veřejné diskuzi tak panuje obava, že Peking může data z TikToku zneužít.

Například americká vláda hrozí TikToku, že pokud čínští vlastníci neprodají svůj podíl ve firmě, zakáže jeho činnost v zemi. Hojně diskutované téma se z USA a Evropy přeneslo také do českého prostředí. Vše začalo v březnu, kdy Národní úřad pro národní a kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před aplikací TikTok a označil ji za bezpečnostní hrozbu.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi, v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice, nám nedávají jinou možnost,“uvedl k rozhodnutí ředitel NÚKIB Lukáš Kintr. Široká veřejnost by podle úřadu měla zvážit používání aplikace i to, co skrze ni sdílí. 

24. března 2023 8:49 Čas čtení 0:59 Ředitel TikToku Chew uvedl, že jeho děti aplikaci nepoužívají. Co dalšího přiznal před Kongresem USA? Ředitel TikToku Chew uvedl, že jeho děti aplikaci nepoužívají. Co dalšího přiznal před Kongresem USA?

Odliv až 200 tisíc lidí z ČR? TikTok tato čísla nepotvrdil

Doporučením NÚKIB se od té doby začaly řídit české univerzityfirmy i Sněmovna, a to tím, že aplikaci buď omezily, nebo ji opustily. Nedávná prohlášení českých autorit se projevují i do nálady běžných lidí. Dubnový průzkum agentury NMS Market Research (psali jsme o něm i na Refresheru) naznačil, že TikTok ztratil zhruba 10 procent českého publika. Důvodem odlivu lidí jsou zejména obavy o soukromí a bezpečnost, což deklarovalo až 42 % oslovených v průzkumu.

Oficiální údaje o celkovém počtu lidí, kteří používají v Česku TikTok, firma nezveřejňuje. Pokud ale vezmeme veřejné odhady z loňského roku, podle kterých může jít o zhruba dva miliony účtů, zmíněná desetina, která v poslední době přestala TikTok v Česku používat, může představovat až 200 tisíc českého uživatelstva.

Mluvčí společnosti TikTok pro střední Evropu Piotr Żaczko se na dotaz Refresheru, zda aplikace skutečně zaznamenala odliv lidí z Česka, odmítl vyjádřit.


Na to, jak se staví Češi a Češky k TikToku, jsme se ptali v naší videoanketě.

 

Firma dává od dat evropských uživatelů ruce pryč

Co se týče spojení aplikace s Čínou, TikTok jej dlouhodobě popírá. Stanovisko podrobněji vysvětlila i například šéfka TikToku pro náš region Paula Kornaszewska v loňském rozhovoru pro Refresher. Firma tvrdí, že data amerických uživatelů skladuje v data centrech, která jdou přes nadnárodní společnost Oracle. Podobný provoz dat prostřednictvím třetí strany, tedy nezávislé bezpečnostní firmy, nyní údajně chystá i v Evropě. 

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

Żaczko na konferenci TikTok Day v Praze uvedl, že firma nechá po Evropě vybudovat speciální data centra, kde se budou v šifrované formě ukládat data evropských uživatelů TikToku. Jinými slovy, volný přístup k datům údajně nebude mít ani TikTok, ani jiné instituce. Data centra budou fungovat například v Irsku nebo v Norsku. Která bezpečnostní společnost bude mít na starosti správu dat TikToku v Evropě, však Żaczko nespecifikoval. 

Oficiální diskuze mezi TikTokem a Evropskou komisí o potenciálních rizicích aplikace však podle Żaczka dosud neproběhla. Dodává, že TikTok se komunikaci s firmami a evropskými institucemi nebrání, ba naopak. „Jsme připraveni poskytnout jakékoliv vysvětlení na vše, co vás zajímá. Z naší strany jsou dveře vždy otevřené,“ vzkazuje Żaczko veřejnosti.

Na platformě koluje nebezpečný obsah

Kromě původu aplikace budí kontroverze také výzvy, které se na TikToku šíří i mezi nezletilými. V minulosti šlo například o „black out challenge“, v níž se uživatelé a uživatelky na videu dusili. V Refresheru jsme tě nedávno upozornili také na „benadryl challenge“, která zapříčinila smrt 13letého Jacoba Stevense z Ohia, jenž požil obrovské množství pilulek během toho, co s kamarády natáčel tiktokovou výzvu.

Evropští zástupci TikToku na konferenci tvrdili, že dělají vše pro to, aby se podobné věci neděly, a naopak chtějí zajistit bezpečí na platformě. To jim má umožňovat specifické moderování videoobsahu.

24. dubna 2023 18:48 Čas čtení 0:54 TikTok zaplavil hoax o 24. dubnu. Co znamená? TikTok zaplavil hoax o 24. dubnu. Co znamená?

Jak funguje moderování obsahu?

Základní vrstvu kontroly tvoří technologie. Ta „stráží“ obsah, hashtagy nebo klíčová slova. Pokud mechanismus zaznamená podezření, že se ve videu nachází násilný nebo dezinformační obsah, přichází na řadu interní tým lidí, který obsah překontroluje.

Żaczko z TikToku na dotaz Refresheru dodává, že téměř každá země včetně Česka má několik specialistů, aby bylo moderování obsahu v souladu s místní kulturou a jazykem. Přesný počet lidí, kteří se v Česku zabývají kontrolou videoobsahu, neuvedl, nicméně po celém světě jich má TikTok údajně kolem 40 tisíc. 

Mluvčí TikToku ve střední Evropě nicméně upozorňuje na to, že zmínění specialisté mají v rámci své pracovní pozice více rolí, takže problematický obsah nekonzumují nonstop. Snaží se tak předejít tomu, aby se moderování obsahu neprojevilo do jejich duševního zdraví. „U kontroly se střídá vícero lidí,“ vysvětluje Żaczko a dodává, že jim firma poskytuje i pravidelnou terapeutickou péči.

Bezpečnost mládeže skrz Family Pairing

TikTok se navíc pokouší omezit čas, který mladí lidé na platformě tráví. Ve většině zemí postupně začíná testovat funkci, která spočívá v tom, že na účtech jedinců mladších osmnácti let je automaticky nastaven 60minutový denní časový limit na obrazovce. Pro to, aby mohli pokračovat v konzumování obsahu na TikToku, musí buď rodič, nebo zákonný zástupce nastavit nebo vložit přístupový kód.

29. února 2024 15:04 Čas čtení 1:40 Nastolte ve firmě pořádek a přehled. Prvním krokem bude integrace elektronického přístupového systému Nastolte ve firmě pořádek a přehled. Prvním krokem bude integrace elektronického přístupového systému

Funkce, která propojuje aplikaci s rodinou, se nazývá „Family Pairing“ a umožňuje naplánovat také pozastavení notifikací. Účty mladých uživatelů ve věku 13 až 15 let už nedostávají oznámení od 21. hodiny a ti, kterým je 16 nebo 17 let, je mají vypnutá od 22. hodiny.

Domů
Sdílet
Diskuse